És még ez is! A hétvége időjárása

Pénteken hidegfront követi a melegfrontot. Feltámad és megerősödik az ÉNY-i szél. Eleinte a Dunántúl északi tájain várhatóak erős széllökések, majd a déli óráktól országszerte szeles időre kell készülni.

Észak felől tovább vastagszik a felhőtakaró

Délkeleten, délen is beborul az ég, miközben észak felől egyre többfelé alakul ki záporeső. Itt-ott az ég is megdörrenhet. Jelentősen lehűl a levegő, a déli országrészben 10 fokkal lesz hidegebb, mint csütörtökön. (Az északnyugati és északkeleti hegyekben, átmeneti időre havas eső, hózápor előfordulása sem kizárt.)

Éjszaka csapadék már nem várható, észak felől fokozatosan csökken a felhőzet és a szél is legyengül. Hajnalban már csak a déli, délnyugati határvidék fölé várható összefüggőbb felhőtakaró, másutt derült vagy vékonyan, szakadozottan felhős ég lesz jellemzőbb. Északkeleten, foltokban gyenge fagy is lehet.

Szombaton reggel

Zömében napsütéssel indul a nap, de délnyugat, nyugat felől már a délelőtti órákban vastagodó felhőzet terjeszkedik K-ÉK felé. A déli órákra eléri a középső, a délután folyamán pedig az északkeleti, keleti országrészt is. Eső, zápor nem lesz jellemző, a nyugati határvidéken, az Alpokalján fordulhat elő délután.

Délelőtt gyenge, mérsékelt É-i légmozgás ígérkezik, majd délután, este feltámad és az északnyugati országrész kivételével megerősödik az ÉK-i szél. Az évszakos átlag köré, helyenként pár fokkal az alá csökken a hőmérséklet.

Péntek délutánra, estére körvonalazódik egy hidegfront érkezése záporokkal és széllel, mely előtt még szokatlanul magasra emelkedhet a hőmérséklet.

Éjszaka az északnyugati térség kivételével erős ÉK-i szél fúj. Többnyire még erősen felhős lesz az ég, csak északon vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Hajnalra fagypont köré, az ország északi felén kiterjedt területen fagypont alá hűlhet a levegő. Északkeleten valószínű több fokos fagy előfordulása is.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

péntek reggel +5 – +10,

péntek délután északnyugaton +9 – +11, délkeleten, keleten +11 – +13,

szombat reggel 0 – +4 fok körül alakul.

A folytatásban:

– Vasárnap előreláthatólag észak felől gyorsan csökken, eloszlik a felhőzet és kisüt a nap. Délelőtt, a déli, délkeleti térségben még felhős idő ígérkezik, később ott is kisüt a nap. Eleinte az északnyugati országrész kivételével élénk, erős ÉK-i szél fúj, majd mérséklődik, legyengül a légmozgás.

– Hétfőn napos-fátyolfelhős idő a legvalószínűbb. Megélénkül, a Dunántúlon erős lökések is kísérhetik a D-DK-i szelet. Hajnalban, foltokban lehet fagy, délután évszakos átlag köré várható a hőmérséklet.

– Kedden, szerdán, csütörtökön nyugodt, eseménytelen, alapvetően derült, délutánonként kissé fátyolfelhős időjárás kialakulása a legvalószínűbb. Eleinte, hajnalban, foltokban (elsősorban az északi és nyugati országrészben ismert fagyzugokban) előfordulhat fagypont alatti hőmérséklet, de szerdától csökken ennek az esélye.

Közlekedés meteorológia

Pénteken erős északnyugati szél, és többfelé eső áztatta utak nehezítik az autósok dolgát.

Forrás

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük