Esküdj! - Esküvők a nagyvilágban - Városi Kurír

Sorting by

×

Esküdj! – Esküvők a nagyvilágban

Az ősz hagyományosan az esküvők évszaka. Lássuk, hogy megy ez a világ más tájain! Miért hasznos, ha rálépnek a vőlegény lábára? Menyasszony feketében? Élő fácska az esküvői tortában? Megannyi furcsaság. De ami nekünk különös, máshol az az esküvői hagyományok része!

Hirdetés

Fülöp-szigeteki lábtaposós

taposasNálunk zordan merednek arra, aki rálép embertársa lábára. Különösen egy esküvőn! Nem így a Fülöp-szigeteken, ahol azt tartják: nem tapintatlanság e tett, sőt! Egyenesen hasznos a menyasszonyra nézve. Ezzel biztosítja ugyanis, hogy jövendőbeli férjének egy szava se lesz házasságuk alatt. (Statisztika ugyan nem készült, hány férjnek akadt el valóban a szava a nász után, de a hagyomány erősen tartja még magát). Az ünnepélyes esemény során többek között egy szépséges, gyöngyökkel kirakott szalaggal is körül fogják a leendő házastársakat – ez jelképezi összetartozásukat.

A  fekete japán menyasszonyi ruha titka

japanaraMíg a legtöbb keresztény országban a fekete a gyász színe, például  Japánban éppen ellenkezőleg a fehér. Az ijfú arák egykor fekete ruhában mentek férjhez, de napjainkban már inkább színes öltözetben. Érdekesség, hogy Egyiptomban és Burmában a sárga a gyász színe. De maradjunk csak Japánban, ahol a házasulandó párnak értékes ajándékot kell adnia minden vendégnek. Az is igaz, hogy viszonzásképp, a vendégeknek legalább kétszeres értékű nászajándékkal kell megajándékozni a párt.

Bermudai esküvői torta

061515 kate prince william wedding cakeNálunk általában a különböző ízű emeletes torták jelentik az esküvői édességek csúcsát. Hasonlóképpen van a Bermuda-szigeteken is, de ott emeletes gyümölcstorta a szokásos nyalánkság, melynek tetejére – nem, nem a nálunk megszokott, az ifjú párt jelképező marcipán figurát teszik, hanem -, egy apró, élő cédrusfát melynek gyökerei is vannak és életben kell tartani! Ez részben finom célzás arra, hogy egy kapcsolatot ápolni kell, részben utal arra, hogy – jó esetben -, a fácska növekedésével, a pár szerelme is egyre erősebb lesz. Hm! Az esküvői csók persze Bermudán sem maradhat el, csak ott az ifjú párnak a többemeletes torta fölött kell egymást megcsókolnia – ez nem kevés kihívást jelent alacsony, esetleg túlsúlyos menyasszonyok és vőlegények számára – de az akarat és főképp a szerelem végül ott is diadalt arat!

M.Koltai Judit

Kapcsolódó

Hátuná, avagy a zsidó esküvő rejtelmei

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.