Esőcsinálók? – Budapestre költözik -Hová?-Ki fizeti az apparátust?- a Türk Államok Szervezete Aszálymegelőzési Intézete

Újabb “zseniális” kormány-ötlet: Magyarország megállapodást kötött a türk államok vezetőinek Szamarkandban zajló csúcstalálkozóján arról, hogy a Türk Államok Szervezete Aszálymegelőzési Intézetének hoz létre Budapesten – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

Nem új az ötlet, amire most “pöcsét” is került

A Türk Tanács aszálymegelőzési intézetéről szóló megállapodást lengetett be májusban Taskentben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki azt is elárulta, hogy egy múlt század közepén kidolgozott, de világhírű magyar technológiával szállhatunk be az üzbég atomerőmű-építésbe. Az egyelőre nem világos, hogy ez a megállapodás jelentőségét tekintve összemérhető lesz-e a tavaly felállított Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központtal. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a tervezett intézetnek lesz dolga abban az országban, amelyet rendszeresen sújtanak szárazságok, és ahol a szovjet időkben, a XX. század második felében a szomszédos Kazahsztánnal közösen gyakorlatilag szétöntözték a világ valaha negyedik legnagyobb tavát, az Aral-tavat tápláló folyók vizét, a tó túlnyomó részének kiszáradását és környékének elsivatagosodását okozva.

Az Üzbegisztánban Szijjártó szavai alapján várható

3-400 millió eurós projekt tényleg kiemelkedő lehetőségnek tűnik, legalábbis annak tükrében, hogy az MVM EGI Zrt. kínai leányvállalata tavaly 16 millió eurós szénerőmű-hűtési projektet nyert el Kína Belső Mongólia tartományában.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy milyen jól jöhetnek Üzbegisztánnak a magyar technológiák, akár a nehezen védhető határ ellenőrzését nézzük – különös tekintettel a közös üzbég–afgán határra –, ahol

a magyar déli határon szerzett tapasztalatokkal, akár a vízgazdálkodást, ahol a magyar víztisztítási, vízhálózat-üzemeltetési és -működtetési technológiákkal tehetnek jó szolgálatot a magyar cégek.

Végre sikerült….

A találkozóról Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentkezett csütörtök este. Közölje: hamarosan bejelentheti az OTP egy jelentős üzbég bank megvásárlását, és gyógyszeripari bejelentések is várhatóak továbbá egy ott létrehozandó gyártóbázis beruházásának megkezdéséről is szó van. A Türk Államok Szervezetéhez Törökországon túl Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Azerbajdzsán tartozik, de megfigyelőként csatlakozik Magyarország és Türkmenisztán.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!