Esőisten siratja a Szent István parkot (is) – Tíz napos időjáráselőrejelzés Medárddal

Medárd az a bizonyos Esőisten, aki most jól kitesz magáért. Ázik a park, a rózsák – nekem úgy tűnik, kezdik nagyon unni, hiszen a jóból is…..

Medárd, a rettentő

Mint oly sok mást, a Medárd-napi hiedelmet is visszavezethetjük a valóságra, hiszen több évszázados megfigyelésen alapul, tehát, ha június 8-án esik, akkor alighanem hosszú, esős évszak várható. Ezt az egyszerű tényt kerekítette népi bölcsességgé az idő. A jövendölés persze nem mindig válik be, de úgy tűnik, az idei évben igen.

Ma nem kell különösen nagy időjósnak lenni ahhoz, hogy eldöntsük, kell-e az esernyő, de azért lássuk, mit mondanak az Országos Meteorológia Intézet hivatásos “békái”:

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég és összességében több alkalommal, a nap második felében inkább csak délen és keleten valószínű eső, zápor, emellett elszórtan – főként keleten – zivatarok alakulhatnak ki. A hajnali óráktól a szél egyre nagyobb területen északiasra fordul és az Alföld délkeleti részeit leszámítva megerősödik, sőt a Dunántúlon és a Zempléni-hegység körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 18 és 26 fok körül alakul. Késő estére 16 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Tíz napos előrejelzés!

meteorológia

Kapcsolódó

Esővíz adó – hungarikum!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük