Esti csók, Jégmadár, Vitorlás - beindult az új közlekedési államtitkárság - Városi Kurír

Sorting by

×

Esti csók, Jégmadár, Vitorlás – beindult az új közlekedési államtitkárság

A frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központban (NKK) az elmúlt napokban egyből asztalhoz ültek a MÁV-Start és a Volánbusz vezetőivel, szakembereivel, hogy számos korábban előkészített bővítésről, menetrendi fejlesztésről hozzanak döntést – tudatta Vitézy Dávid közlekedéspolitikáért felelős államtitkár Facebook-oldalán.

Hirdetés

Indul a balatoni szezon…

Június első hétvégéjétől már öt járatok utazhatunk emeletes KISS motorvonattal a Balaton déli partjára vagy a Balaton déli partjáról

– jelentette be Vitézy. Az új járatok a következők:

 • Szolnok–Újszász–Nagykáta–Budapest–Fonyód,
 • Nyíregyháza–Debrecen–Budapest–Siófok,
 • Szob–Vác–Budapest–Fonyód,
 • Szolnok–Cegléd–Budapest–Siófok
 • csak vasárnap: Fonyód–Budapest.

A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól, elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja, más része azonban nem szezonális, egyes térségek közlekedése alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokban. Javul a vonat-busz együttműködés is az országban több helyen. A Technológiai és Ipari Minisztérium részéről így az utasszám dinamikus emelkedésére tekintettel minden eddiginél több és jobb minőségű, az ország egészét behálózó balatoni vonatkínálatot rendeltünk meg a nyári szezonra

– írja a politikus bejegyzésében.

…és ez nem minden….

Az idei nyári főszezoni menetrendben, június 18-tól augusztus 28-ig az ország korábbinál több régiójából lehet eljutni átszállás nélkül vonattal a Balatonhoz, több helyen a korszerű, emeletes KISS motorvonatokkal. Teljesen új járat KISS emeletes vonattal

 • a Vitorlás expressz, amely Budapest keleti agglomerációjából, a 120a vonalról viszi az utasokat közvetlenül Szolnokról indulva Újszász, Nagykáta, Sülysáp, Maglód, Ecser érintésével a déli parton Fonyódig csak hétvégén. A vonatra helyjegyet kell váltani, hogy elkerüljük a zsúfoltságot.
 • Ugyancsak emeletes KISS jár majd helyjegyes Panoráma expresszként Nyíregyházáról Siófokig hétvégén. Ez a járat a kevés megállás miatt Nyíregyházáról, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Szolnokról gyors eljutást tesz lehetővé a déli part legfontosabb városáig.
 • Az Aranypart expressz viszont mindennap jár, tavalytól eltérően nemcsak Nyíregyházától, hanem (a korábbi évekhez hasonlóan) Záhonytól Fonyódig.

A déli partról

 • gyorsan lehet hazaérni vasárnap este az Esti csók nevű, a névhez méltóan szintén KISS motorvonatból kiállított új, helyjegyes mentesítővel Kelenföldön át Kőbánya-Kispestig. A vasárnap esti zsúfoltság elkerülésére induló új járat este 6-kor indul Fonyódról, és menetrend szerint 20 óra 8 perckor már Kelenföldön van.
 • A tavaly már nagy sikert aratott, Szob, Vác és Dunakeszi felől Budapesten át Fonyódig közlekedő, Jégmadár néven járó KISS-ek idén már az előszezonban is közlekednek hétvégente, és egész nyáron elérhetők lesznek a Dunakanyar térsége és a Balaton között.
 • Flirtből is több lesz idén a déli parton, a Budapestről Fonyódra, illetve Balatonszentgyörgyre járó Déli Parti InterRégiók is korszerű, klímás motorvonatok lesznek. Ezek a vonatok felármentesek.

A balatoni menetrendben több lesz az éjszakai vonat,

bemutatkoznak az új étkezőkocsik, több vonaton, az északi part felé közlekedő járatokon is elérhető lesz az 1. osztály

– ezekről Vitézy Dávid későbbi tájékoztatást ígért.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.