Ezt nyilatkozta egy magas rangú amerikai diplomata a Reuters hírügynökségnek, kérve neve elhallgatását. Kiderült: az USA és Észak-Korea több titkos tárgyalást is folytatott az ügyben.
[mnky_ads id=”10551″]
Két szálon is megvitatták a nukleáris fegyverzet ügyét, mely kulcskérdés az USA és Észak-Korea kapcsolatában. Phenjanban amerikai diplomaták, illetve titkosszolgálati tisztek tárgyaltak külön-külön észak-koreai partnerekkel. Eddig Washingtonnak nem voltak első kézből származó információi az ifjú diktátor, Kim Dzsongun szándékairól. Korábban dél-koreai diplomaták és titkosszolgálati tisztek tárgyaltak erről és ők tájékoztatták amerikai szövetségesüket ebben az ügyben.
[mnky_ads id=”10552″]

Dél-Korea elnöke még áprilisban találkozik Kim Dzsongunnal. Tervbe vettek egy csúcstalálkozót májusra Donald Trump és Kim Dzsongun között is, de erről még semmi bizonyosat nem lehet tudni. Trump új nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton héjának számít Washingtonban, éppúgy, mint az új külügyminiszter, Mike Pompeo. Bolton hétfőn eszmét cserélt azzal a dél-koreai vezetővel, aki korábban Kim Dzsongunnal is megvitatta a nukleáris fegyverzet témáját.

- Hirdetés -

Az amerikaiak szerint Észak-Koreának fel kell adnia nukleáris és rakétaprogramját. Az ifjú diktátor azt állítja: hajlandó is erre, ha megfelelő garanciákat kap arra, hogy az USA nem indít katonai akciót országa ellen. Kim Dzsongun nemrég Pekingben járt, hogy megfelelő támogatást szerezzen a következő időszakra, amikor először Dél-Korea elnökével tárgyal majd, később pedig Donald Trumppal. Észak-Korea egyetlen vezetőjének sem sikerült eddig elérnie, hogy az USA elnöke tárgyalóasztalhoz üljön velük. Kim Dzsongun azonban közölte: olyan rakétái vannak immár, amelyek képesek atom robbanófejet eljuttatni az USA bármelyik pontjára! Ebben az amerikaiak még kételkednek, de úgy látják: megéri tárgyalni Észak-Korea ifjú diktátorával.

Lengyel Miklós

Globoport

Kapcsolódó:

Észak-Korea nukleáris rakétái elérhetik Közép-Európát is

[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét