Éteksor március 15-re hangolva

Főételek:

Töltött fácán Széchényi módra

Az egész fácánt kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Kacsamájat kockázunk, és kevés zsírján lepirítjuk, konyakkal készre pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Pépesre törjük, finomra vágott lilahagymával és zöldpetrezselyemmel krémesre keverjük, és a fácán bőre alá töltjük. A gesztenye héját bevagdossuk, forrásban lévő vízben előfőzzük, meghámozzuk, daraboljuk, és felezett csiperkegombához forgatjuk, majd a fácán belsejébe töltjük, amelyet szalonnával tűzdelve kötözünk. 160 fokos sütőben fél órát sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 10 percenként 190 fokig emelve ropogósra sütjük. Sütés után felezzük a fácánt, a töltelék gombafejek mellé a gesztenye tejszínnel, fehérborral és cukorral fűszerezett püréjéből habzsák segítségével körítünk.

Petőfi székelygulyása

Pörköltalapot készítünk, amelyet kockázott sertéslapockával (combbal), darabolt füstölt oldalassal, és előzőleg kiáztatott, finomra vágott savanyúkáposztával gazdagítunk. Kevés káposztalével és vízzel felöntjük, borsikafűvel fűszerezzük. Miután puhára főtt, magyaros rántásba egy-két kanál tejfölt elkeverünk, és ezzel sűrítjük. Tálaláskor a tetejére előre áztatott, sóban főtt árpagyöngyöt szórunk, ízlés szerint tejföllel és friss petrezselyemzölddel díszítjük. Ropogós házikenyérrel kínáljuk.

Desszertek

Vargabéles tortácska

Vajazott, négyzetekre vágott réteslapokkal kibélelünk muffin- vagy valamilyen hasonló sütőfomát. A cérnametéltet enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és még forrón összekeverjük olvasztott vajjal. Ezután teljesen kihűtjük. Tehéntúrót tojásságájával, vaníliarúd kikapart belsejével, reszelt citrushéjjal és áztatott mazsolával krémesre keverünk, és – egy csipet sóval – keményre felvert tojásfehérjékkel lazítjuk. Óvatosan hozzáforgatjuk a kihűlt, vajas cérnametéltet. A réteslapokkal kibélelt formákba adagoljuk a masszát, amelyet lefedünk a vajazott réteslapokból vágott további négyzetekkel, és felvert tojással lekenünk. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük, és melegen vaníliasodó tükrön tálaljuk.

+ tipp: Házilag is készíthetjük hozzá a friss tehéntúrót, de fontos, hogy ne pasztőrözött tejet használjunk.

Szilvalekváros Kossuth-quiche

12 dkg szobahőmérsékletű vajat 18 dkg cukorral habosra keverünk, egyenként hozzáadunk 6 tojást, reszelt citrom- és narancshéjat, fél tasak sütőport, 24 dkg lisztet és 12 dkg darált dió, illetve mandula keverékét. Kisebb quiche sütőformákat bélelünk a kapott masszával, amelyeket 160 fokos sütőben, súlyozva elősütünk. Szilvalekvárral töltjük vékonyabb rétegben. Cukorral keményre felvert tojáshabot vízfürdő felett fényes masszává keverünk, amelyhez kevés szilvalekvárt forgatunk. Habzsák segítségével a szilvalekvárral bélelt kosarakba töltjük, és 200 fokra melegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor zölddió lekvárból készített öntettel díszítjük.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük