Az EU betiltott három méhgyilkos vegyszert, Magyarország ez ellen szavazott

A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Csupán négy ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, amivel az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték volna a beporzók, a környezet és az emberek védelmének érdekei elé.

“Felháborítónak tartjuk, hogy miután tudományos bizonyítékok és a terepi vizsgálatok is bizonyítják, hogy nincs szükség ezekre a méhgyilkos vegyszerekre, a magyar kormány mégis ellenezte ezek betiltását. Azt várjuk a kormánytól, hogy ne kérjen további eseti engedélyeket a jelenlegi döntéssel a méhek védelme érdekében betiltott veszélyes neonikotinoidok felhasználásaira. A Greenpeace célja, hogy hazánk is elinduljon a vegyszermentes, a lakosságot és az élővilágot egyaránt védő ökológiai gazdálkodás irányába” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A mai EB-döntés megerősíti: nincs szükség a méhgyilkos neonikotinoidok használatára. Az általunk elfogyasztott étel nagy része a természetes rovarbeporzástól, a méhek és más beporzó rovarok munkájától függ. Méhek és beporzók nélkül a terményeink mintegy egyharmadát vagy kézzel kellene beporozni, vagy sokkal kevesebb élelmiszert biztosítanának. Haszonnövényeink csaknem 75%-ának csökkenne a terméshozama.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Magyarországot is bíróság elé viheti az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt

Sas István

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük