Eurómilliárdok érkeznek a V4-es országokba, csak Magyarországra nem – mi a SURE

Magyarország azért nem kap az Európai Uniótól egyetlen centet sem a koronavírus-járvány elleni gazdasági védekezésre szánt  SURE alapból, mert az Orbán-kormány nem nyújtott be Brüsszelnél támogatási kérelmet.

Baljós lelek

A program a koronavírus-járvány miatti munkanélküliség gazdasági kockázatait igyekszik mérsékelni.

A napokban éppen a fővárosi turisztikai ágazat érdekében szólalt fel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), hogy Budapest támogassa a nehéz helyzetbe került taxisokat, tolmácsokat, szálláshelyeket.

Korábban a Fővárosi Közgyűlésben ellenzékben lévő amúgy kormánypárti (Fidesz, KDNP) képviselők azt szerették volna elérni, hogy a főváros 50 milliárd forinttal segítse a cégeket, miközben a kormány szó szerint elzárta  a pénzcsapokat.

Annyira, hogy a szálláshelyeket érintő támogatásokból éppen a budapesti hotelek, hostelek, szállásadók lettek kizárva.

Szintén pénteki hír, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 90 fős leépítést jelentett be, hiszen a vállalat bevételei tetemesen megcsappantak. Ilyen helyzetben Budapest lehetőségei is korlátozottak.

Az igazán baljós jel azonban az, hogy a magyar kormány nem is igényelt támogatást a munkanélküliség elleni harcban. Sőt, kormánytisztviselők napok óta papagáj módjára ismétlik, hogy Magyarországon júliusban már többen dolgoztak, mint januárban.

Bődületesen nagy hazugság ez!

SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency)

Ez biztos és az is, hogy Lengyelország 11,2, Szlovénia 1,1 Horvátország 1 milliárd, míg Szlovákia 631 millió eurót kap a védekezésre.

Az Európai Unió Tanácsa pénteken 87,4 milliárd EUR összegű pénzügyi támogatást hagyott jóvá 16 tagállam számára a SURE-ból nyújtandó uniós hitelek formájában.

A SURE egy ideiglenes uniós eszköz, amely arra hivatott, hogy a Covid19-válság idején mérsékelje a munkanélküliségi kockázatokat

A világjárvány következtében jelentősen megemelkedtek az állami közkiadások. A támogatás segíteni fogja az érintett tagállamokat azoknak az állami közkiadásoknak a finanszírozásában, amelyek 2020. február 1. óta merültek fel a világjárvány okán bevezetett csökkentett munkaidős rendszerekkel és hasonló – többek között az önálló vállalkozóknak biztosított – intézkedésekkel, illetve bizonyos egészségügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

A SURE egyike annak a három, együttvéve legfeljebb 540 milliárd EUR összegű, a munkavállalók, a vállalkozások és az államháztartások védelmét célzó biztonsági hálónak, amelyekről az eurócsoport 2020. április 9-én állapodott meg, és amelyeket ezt követően az uniós vezetők is jóváhagytak.

Olaf Scholz, Németország szövetségi pénzügyminisztere és alkancellárja

“A SURE fontos részét képezi azoknak az intézkedéseknek, amelyeket a Covid19-válság okozta, soha nem látott mértékű kihívásokra reagálva hoztunk. Az, hogy a tagállamok számottevően érdeklődnek ezen eszköz iránt, megerősíti: komoly, valódi hozzáadott értékkel bíró intézkedést hoztunk a munkavállalók és a vállalkozások javára. Unió-szerte több millió munkavállaló fog támogatást kapni ebből az eszközből. Ez egyértelműen jelzi, hogy Európa erősebb, ha egységesen lép fel.”

A SURE keretében nyújtott pénzügyi támogatás az alábbiak szerint oszlik meg a tagállamok között:

 • Belgium – 7,8 milliárd EUR
 • Bulgária – 511 millió EUR
 • Horvátország – 1 milliárd EUR
 • Ciprus – 479 millió EUR
 • Cseh Köztársaság – 2 milliárd EUR
 • Görögország – 2,7 milliárd EUR
 • Olaszország – 27,4 milliárd EUR
 • Lettország –193 millió EUR
 • Litvánia – 602 millió EUR
 • Málta – 244 millió EUR
 • Lengyelország – 11,2 milliárd EUR
 • Portugália – 5,9 milliárd EUR
 • Románia – 4,1 milliárd EUR
 • Szlovákia – 631 millió EUR
 • Szlovénia – 1,1 milliárd EUR
 • Spanyolország – 21,3 milliárd EUR

A többi tagállam számára még mindig nyitva áll a lehetőség arra, hogy pénzügyi támogatás iránti kérelmet nyújtsanak be

Ezen uniós eszköz keretében összesen legfeljebb 100 milliárd EUR nyújtható a tagállamok számára.

Forrás: consilium.europa.eu

SURE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük