Európa-bajnok a 4X200-as férfi gyorsváltó, Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 vegyesen

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltó országos csúccsal aranyérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján. 

Ez a magyar úszósport történetének 100. aranyérme a kontinensviadalokon

A 2017-es indianapolisi junior világbajnokságon aranyérmes együttes júniusban a Duna Arénában rendezett világbajnokságra “állt újra össze”, akkor 7:06.27 perces országos csúccsal lett ötödik, most ebből közel egy másodpercet faragva, 7:05.38 perccel zárt az élen.

A nőknél a Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla összeállítású staféta 7:55.73-mal a harmadik helyen ért célba. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszúnak ez volt a 97. érme világversenyeken (olimpia, vb, Eb).

Előbb a nők döntőjét rendezték, a magyar csapat a Pádár, Hosszú, Késely, Ábrahám összeállításban várta a rajtot. A délelőtti előfutamban leggyorsabb egységből Molnár Dóra és Jakabos Zsuzsanna került ki – előbbi már korábban jelezte, hogy a 200 méter hát elődöntője után nem lesz ott az esti programban -, helyettük a 16 esztendős Pádár és a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú került be.

“Nagyon jó volt újra a váltóban úszni, a fiatalok szenzációsak voltak. Kicsit furcsa volt, hogy az első számom rögtön egy döntő volt, így most kicsit örülök, hogy holnap lesz egy pihenőnapom” 

– mondta Hosszú Katinka.
4X200-as női gyorsváltó
A bronzérmes magyar váltó tagjai, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla Minna és Pádár Nikoletta (b-j) a női 4×200 méteres gyorsváltó eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A férfiaknál Mészáros Dániel kikerült, helyére Milák Kristóf érkezett, így vele, Márton Richárddal, Németh Nándorral és Holló Balázzsal újra összeállt a vb-ötödik, 2017-es junior világbajnok váltó.

A küzdelem csak a záróemberig, az olimpiai bajnok Milák Kristóf vízbe ugrásáig volt szoros, a Honvéd klasszisa ugyanis gyakorlatilag faképnél hagyta a mezőnyt, így nagy fölénnyel diadalmaskodott a váltó.

“Az elmúlt időszakban azért már többször úsztunk együtt, a jövőben azért ez még jobban össze fog állni, jó lenne egy hét perc körüli időt megcélozni” 

– mondta Márton Richárd.
Milák Kristóf
Milák Kristóf, a győztes magyar váltó tagja a férfi 4×200 méteres gyorsváltó döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Németh Nándor elmondta, mindenképpen ő szeretett volna elsőnek úszni, és tisztában volt azzal, hogy éremesélyes a gárda. 

“Miután újra összeállt ez a csapat a világbajnokságon, tudtuk, hogy ezt nyomni kell. Ez az első nagy eredményünk, amit szerintem tornászhatunk még felfelé, nemsokára pedig itt egy olimpia, ahol dobbanthatunk. Az elején sikerült jól indítanunk, a végére pedig bedobtunk egy torpedót a vízbe” –

utalt Milákra Németh.

Női 4×200 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
    –
   Hollandia (Imani de Jong, Silke Holkenborg, Janna van Kooten, Marrit Steenbergen) 7:54.07 perc
2. Nagy-Britannia (Freya Colbert, Lucy Hope, Medi Harris, Freya Anderson) 7:54.73
3. MAGYARORSZÁG (Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla) 7:55.73

Férfi 4×200 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
    
   MAGYARORSZÁG (Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf) 7:05.38 perc
2. Olaszország (Marco De Tullio, Lorenzo Galossi, Gabriele Detti, Stefano Di Cola) 7:06.25
3. Franciaország (Hadrien Salvan, Wissam-Amazigh Yebba, Enzo Tesic, Roman Fuchs) 7:06.97

Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 méter vegyesen

A 33 éves magyar versenyző – aki 2014 és 2018 között sorozatban háromszor nyerte meg ezt a számot a kontinensviadalokon – idei legjobbjával, 4:12.58 perces idővel csapott célba az olasz Alberto Razzetti (4:10.60 perc) mögött.

A szám másik magyar döntőse, Kós Hubert 4:13.77-tel a negyedik lett.

Verrasztó a legjobb idővel (4:15.52) várta a finálét, a rajt után pillangón a második helyen állt Razzetti mögött, majd a várakozásoknak megfelelően háton átvette a vezetést. Féltávnál több mint másfél másodperccel volt gyorsabb délelőtti idejénél. Mellen az olasz került előnybe, és egy testhossz előnnyel indult neki a gyorsúszásnak, innen pedig már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet.

“Nagyon örülök ennek az ezüstnek, ez a realitás, hiszen februárban még nyolcvanöt kiló voltam. Azóta összekapáltunk egy egész jó reggeli időt is. Megpróbáltam, de inkább most a tutira mentem, amikor láttam, hogy elmegy az olasz. Fontos lépés volt ez az ezüstérem, hiszen akár itt véget is érhetett volna az egész, mindjárt harmincnégy éves vagyok, mögöttem vannak jó fiatalok, én pedig nem akarok az útjukba állni, azért mert én vagyok Verrasztó Dávid, aki valaha 4:09-et tudott” 

– mondta az egész Eb második legidősebb férfi úszója, aki augusztus 22-én ünnepli születésnapját. Verrasztónál csak a hazaiak egyik kedvence, Fabio Scozzoli korosabb, ő augusztus 3-án múlt 34 éves.
Verrasztó Dávid
A második helyezett Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Verrasztó megjegyezte, innen lehet előre lépni, és ugyan nem állítja, hogy majd 36 évesen olimpiai bajnok lesz, de képes lehet olyan időre, ami akár döntő érhet majd jövőre a világbajnokságon, vagy utána Párizsban.

“Az utolsó egy hónap a felkészülésben jó érzés volt, előtte szenvedtem, nem olyan dolgokat hallottam a fejemben, amit szerettem volna, ez fél évig így volt, de a végén mindig az volt, amit szerettem volna, annak pedig van értelme” 

– jegyezte meg az Ausztriában készülő úszó.

Férfi 400 m vegyes, Európa-bajnok:
    
   Alberto Razzetti (Olaszország) 4:10.60 perc
2. VERRASZTÓ DÁVID 4:12.58
3. Pier Andrea Matteazzi (Olaszország) 4:13.29
4. KÓS HUBERT 4:13.77

Szabó Szebasztián döntős 50 méter pillangón

A győriek zentai származású versenyzője címvédőként a kilencedik helyen jutott tovább a délelőtti elfutamból, az elődöntőben – 23.49 másodperces délelőtti idejét megjavítva – 23.36-tal ötödik lett előfutamában, összesítésben pedig a hetedik, így készülhet a fináléra.

A 26 éves úszó a futam után elmondta, határozottan jobban érezte magát mint reggel, persze nem lehet maximálisan elégedett. Hozzátette, nem számít neki egyáltalán, hogy a döntőben a szélén úszik majd.

A szám döntőjét pénteken 18.07-kor rendezik.

Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra is döntős 200 méter háton

Szabó-Feltóthy – aki a harmadik idővel várta az elődöntőt – egyéni legjobbjától (2:09.62 p) nem sokkal elmaradva, 2:09.80 perces idővel került a fináléba. A futam után elmondta, úgy érkezett az Eb-re, hogy megközelítse korábbi csúcsformáját, ez az idő alapján úgy tűnik, sikerül, és ugyan kiúszta magát, a fináléra maradt még benne.

A 16 éves Molnár – aki a hazai rendezésű világbajnokságon a hetedik volt ebben a számban, múlt hónapban pedig aranyat nyert a bukaresti junior Eb-n – a délelőtti előfutamban a legjobb időt (2:09.53 p) úszta, ami nem sokkal maradt el egyéni csúcsától (2:09.34 p). Az elődöntőben ugyan valamivel lassabb volt, de 2:09.88 perces ideje így is simán finálét ért.

A tinédzser magyar úszó elmondta: úgy, hogy délelőtt a 4×200 méteres gyorsváltóban is úszott, eléggé elfáradt, de a holnapi finálé előtt lesz ideje pihenni egy nagyot és várja a küzdelmet.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: LEN / MTI

Friss híreink

Kínyó Norbert

hegesztő

2 thoughts on “Európa-bajnok a 4X200-as férfi gyorsváltó, Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 vegyesen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.