Paranormális para

Nem kell töprengeni, nyilvánvaló: Orbanisztán fejedelme a Kulcsok Őre (és hogy ki ő, azt a Szellemirtók című kultfilm kedvelői mind tudják). Akinek kezéből a megátalkodottan sorosista Merkel  nagyszámú EU-s híveivel együtt ki akarja csavarni a kapu kulcsát, hogy ránk szabadítsa a migráncsokat. Csak az homályos kissé: miféle fő-főszellem is Gózer, Golbus-Zildroar, Zeburia ura, akit a Kulcsok Őre szolgál…

Orbán remake!

„Merkel terve” Orbán legutóbbi közrádiós kinyilatkoztatása szerint végső soron arról szól

kit eresztünk be Magyarországra, vagyis… hogy kihez kerül a kapukulcs”.

Ebből már sejthetjük: a Szellemirtók (Ghostbusters) című, rendkívül sikeres filmvígjáték felmelegített, újra rendezett, mérsékelten népszerű, tragikomikus reality-show változatában lehetünk most statiszták, itt Európa közepén…

Az eredeti filmvígjáték blődli meséje szerint New Yorkra rászabadulnak a paranormális jelenségeket okozó szellemek, azokkal pedig az egyetemről kirúgott tanárok vállalkozása veszi fel a protonágyús, szellembefogós harcot. S közeleg a fő veszély, a hatalmas Gózer, hogy végpusztulást hozzon a világra. Kész is a félelmetes fő-főszellem fogadására két, eredetileg normális, ám most már a démonok által megszállt emberi lény: a Kapu Őrzője és a Kulcsok Őre.

A remake, a tragikomédia mai meséje, az orbáni narratíva szerint: az Európai Parlamentben „kifutó kollekció” ül; májusban új EP-választás lesz, és „mindent ebben az összefüggésben kell értelmezni”. (Oszt’ annyi?). A Sargentini-jelentés elfogadása mögött pedig szerinte az áll, hogy az EP-képviselők többsége bevándorláspárti, s ők történelmi feladatuknak tekintik, hogy Európából „bevándorlókontinenst” csináljanak, és gyűlölik mindazokat, akik szembeszállnak ezzel a tervvel, ellenállást próbálnak szervezni.

Holott persze… Ez is csak mese

A valóságban – amiről a show is szólna, ha tényleg a valóságról szólna – az igazi, a döntő kérdés az: mi paranormálisabb, mi félelmetesebb, mi nagyobb veszély Európára:

  • az-e, ha az unió államai közösen őrzik az EU külső határait és így ellenőrzik, szabályozzák a bevándorlást…
  • vagy az, ha lemondanak arról, hogy érvényt szerezzenek a Sargentini-jelentésben említett lényeges európai alapelvek egész sorának? (Ilyen az alkotmányosság és a választási rendszer korrekt működése, a bírói függetlenség, a korrupció elleni fellépés, a magánélet és az adatok védelme, a szólás, a sajtó, a tudományos élet, a vallás és az egyesülés szabadsága, továbbá az egyenlő bánásmód, a kisebbségek védelme, a gazdasági és szociális jogok biztosítása, és végül – de nem utolsó sorban – a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogainak tiszteletben tartása.

Efféle alapelvek nélkül tán nem is lehetne se „normális”, se humanista, se európai szellemű az EU)…

Lássuk ki ez a Gózer!

Szóval milyen szellem is az Európát a tragikomédiában fenyegető Gózer, Golbus-Zildroar, Zeburia ura? Miféle szellemet is szolgálna és szabadítana Európára, benne Magyarországra a Kulcsok Őre? A minden mást egymagában is felülíró szuverén határvédelmet, a pengés kerítést preferáló Gózert? Vagy a szinte minden európai és demokratikus eszményt együtt – akár illiberális hajlamúak, pengés kerítést építők ellenében is – érvényesítő Gózert? S a Kulcsok Őre a „nem européer” vagy inkább a „hazafiatlan” – azaz Európa sok fontos alapelvét elvető és idegengyűlölő, vagy inkább valami „idegenlelkű migráncssímogató” – szellemet zárná ki innen?

Mivel nem a moziban vagyunk, hanem a reality show-ban, tudjuk már jól, milyen Gózert is vár remegve és szolgál a Kulcsok Őre, amióta megszállták őt a démonok…

E valóságshow-ban van még valami különös:

összekeveredett benne a valódi valóság és a propagandisták által kreált virtuális valóság. Rémálom az egész. Rémálom – prolongálva. Bár mondják (el is hiszik sokan), hogy haladunk, hisz’ hallhatóan csattognak a kerekek, de az is lehet: évek óta csak egy juszt is továbbépülő kisvasúton zötyögünk oda-vissza a két végállomás között, és közben naponta többször is érintjük a csútlandi csodaparkot.

Mit gondoltok,

az „illiberális demokrácia alagútja” következő állomásánál sikerül majd a szellemirtóknak gondolatátvitellel habcsókemberkévé változtatni a félelmetes Gózert, s jöhet a happy end? Vagy túrót sem ér a két neutronfegyver kereszttüze, és az embertelen, gonosz Gózer győzedelmeskedik, azután ránk köszönt az örök sötétség?

Na ugye, van mitől rettegni!

Addig is, amíg megérkeznek az ápolók a bivalyerős nyugtató-injekcióval és a kényszerzubbonnyal, érdemes nektek is sűrűn ismételgetni, mert jól jöhet még: kulcs a lábtörlő alatt…

Hasonló

Bokros Lajos: A vezér megbolondult

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük