A CEU rektora, Michael Ignatieff szerint a jövő heti voksolás egyértelmű választ ad majd arra, hogy a konzervatív európai politikusok miként vélekednek Orbán Viktor Magyarországáról.

Orbán – hét percben

Kedden tárgyalja az Európai Parlament a Judith Sargentini holland zöld képviselő Magyarország helyzetéről készített jelentését, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, s ezért indokolt a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása.

- Hirdetés -

Orbán Viktor miniszterelnök közben megkapta az engedélyt, hogy a keddi vita előtt felszólaljon, de tömören kell fogalmaznia, ugyanis mindössze hét percig engedik beszélni.

A CEU sorsa

Ezek, illetve a vita kapcsán szólaltatta meg a CEU rektorát a brit The Guardian. Michael Ignatieff szerint az európai képviselők jövő heti szavazásán sok minden fog múlni, és többek között az is eldől, egyetértenek-e azzal, amit Orbán mond a magyarországi demokrácia, a sajtó és az akadémikusok helyzetéről.

Ignatieff szerint Európa jövője is függ a vita eredményétől, amely a CEU sorsára ugyancsak hatással lesz. Szerinte a Közép-európai Egyetem a vita kellős közepén helyezkedik el, és úgy látja, az, amit ma valaki a CEU-ról mond, ugyanazt az álláspontot képviseli a demokráciával kapcsolatos kérdésekben is.

A rektor azt is mondta, hogy mindig voltak olyan európai konzervatív politikusok, akik egyetértettek Orbánnal migrációügyben, de nagy kérdés, hogy most, amikor több minden is terítéken lesz, vajon miként vélekednek majd.

A kétharmad erős üzenet lenne

A Sargentini-jelentést író zöldpárti képviselő azt mondta, nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt. Sargentini úgy véli, ha jövő héten meglesz a kétharmad, akkor az nagyon erős üzenet a Tanács felé.

(Forrás: HVG)

Sargentini-jelentés – az EPP nem segít Orbánnak, ha a segítség nem kölcsönös

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét