Európát átalakítja a klímaváltozás, ez már az űrből is látszik

Augusztus elejére eljutottunk odáig, hogy már egy űrhajósnak is sikerült megörökíteni, hogy fest jelenleg Európa. Nem sok zöld színt találunk a képeken, mindent ural a barna.

A képeket Alexander Gerst német űrhajós készítette a nemzetközi űrállomásról. Twitter oldalán ezeket a fotókat még össze is hasonlította a 2014-es felvételekkel, amiken még minden zöld volt.

Szakértők egyébként összehasonlították a mostani értékeket korábbi adatokkal, és kiderült, hogy a klímaváltozás egyértelmű szerepet játszik a mostani hőhullámban Európa-szerte. Az extrém időjárásnak pedig több országban is súlyos következményei vannak.

A hőhullám már az állatvilág pusztításánál jár, Svájcban például tömegével halnak meg a halak a Rajnában a hőség miatt. London híres parkjaiban több hattyú és lúd esett áldozatául a hőségnek, egy helyi menedékházban pedig közel 300 beteg madarat ápolnak, amelyeket londoni tavakból mentettek ki.

Görögországban július végén pusztító erdőtűz söpört végig, a katasztrófában 92 ember meghalt, több mint ezer épület semmisült meg. Nemcsak a görögöknek kellett szembenéznie a pusztító bozóttüzekkel: Németországban is meg kellett küzdenie a lángokkal a lakosságnak Köln közelében, a lakott területre is átcsapó tűz következtében legalább 12 ember megsérült.

Spanyolországban eddig kilenc ember halálát okozta a hőhullám. Az ország dél-keleti részén 40-42 fokot is mértek, egyes helyeken pedig éjfélkor is 35 fok felett maradt a hőmérséklet. Portugáliában augusztus 4-én 46 fokot mértek.

(Forrás: 24.hu, Washington Post)

Kapcsolódó:

A háborút elvesztettük! Óriási a baj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük