Sorting by

×

Európa-napi fesztivál május 8-án a Szabadság téren

Európa-napi fesztivált rendeznek ingyenes koncertekkel, gyermekprogramokkal, futóversennyel május 8-án a fővárosi Szabadság téren. Magyarország tizennyolc éve csatlakozott az Európai Unióhoz.

Az Európa-nap és az évforduló alkalmából szervezett egész napos eseményen fellép a Kaláka együttes, a Mrs Columbo, Kovácsovics Fruzsina, és a Biebers, a koncerteket pedig a Kiscsillag műsora zárja – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A fesztivál az elmúlt két évben a járvány miatt online zajlott.

Most lesznek gyerekprogramok, interaktív játék, gyerekjóga, közönség elé lép az Ákom-bákom bábcsoport. Megrendezik a hagyományos futóversenyt is az uniós beruházásokat megjelenítő 18 év – 18 km elnevezésű akadálymentes, belvárosi megmérettetésen. A 18 kilométeres távot háromfős váltóban is teljesíthetik a résztvevők.

Az Európa-napon hangsúlyosan megjelennek az Európai Unió alapvető értékei: béke, egység és szolidaritás

A fesztivált rendező Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája az Ukrajna és az ukrajnai menekültek iránti szolidaritást is kifejezi. Több, menekülteket segítő szervezet is kitelepül a rendezvényre.

“Az Európa-nap üzenete az európai béke, szolidaritás és az összetartozás. Most, az Ukrajna elleni háború idején különösen fontos, hogy valamennyien kiálljunk ezekért az értékekért, és nyitott szívvel forduljunk a menekülők felé”

– idézte a közlemény Lővei Andreát, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetőjét.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője azt emelte ki, hogy Robert Schuman a világháború utáni európai megbékélés projektjeként indította útjára azt, amit ma Európai Unió néven ismerünk.

“Az elmúlt hetven évben a kontinens nagy részén az európai integrációnak köszönhetően vert gyökeret a béke. A legjobb válasz, amit a szomszédunkban zajló háborúra adhatunk, az, ha egységesen kiállunk az európai gondolat és az európai értékek mellett, miközben szolidaritást vállalunk és támogatást nyújtunk Ukrajnának” – tette hozzá.

A mai Európai Unió alapjait 1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter Franciaország és Németország együttműködéséről szóló nyilatkozata teremtette meg.

Forrás: MTI

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.