Európa orbanizálja magát

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap, valamint a Der Spiegel című független hírmagazin és hírportálja, a Spiegel Online az Európa Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozójával, illetve a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

Könyörtelen bájjal a menekültek ellen

A FAZ a fenti címmel közölt összeállítást a szombati számában az EU-csúcsról, kiemelve: „ismert, hogy Orbán Viktor szükség esetén nagyon sármos tud lenni”, de nem szabad megtévesztenie senkit az Angela Merkel előtt kézcsókra hajló magyar kormányfőről szóló felvételeknek, ugyanis „jottányit sem engedett” a számára belpolitikai okokból is fontos kérdésben, így nem kell kötelezően menekülteket átvenni az EU külső határán fekvő tagállamoktól.

Orbánt csütörtökön fogadja Merkel

Az erre irányuló törekvések elhárítására Orbán a visegrádi négyekkel (V4) „egyfajta védelmi frontot” hozott létre, a csúcstalálkozó eredményeiről a V4 fővárosaiból érkező kommentárok pedig úgy hangzanak, mintha a csapatuk kiütéses győzelmet aratott volna a labdarúgó-világbajnokságon.

A FAZ a többi között hozzátette: Orbán Viktor hamarosan személyesen fejtheti ki nézeteit a kancellárnak, aki csütörtökön fogadja Berlinben. A kancellária közleménye szerint kétoldalú, Európa-politikai és nemzetközi ügyekről lesz szó, „vagyis a migrációról”.

A Spiegel Online Európa orbanizálja magát címmel közölt összeállítást, amely szerint az EU-csúcs

„szinte kizárólag arról szólt, hogy az EU bezárkózik, kerül amibe kerül”, így „a migránsok és a menekültek jogai már alig számítanak”.

Orbán Viktor meglepően visszafogott volt

A többi között hozzátették: Orbán Viktor „meglepően visszafogott volt”, már az Európai Néppárt (EPP) hagyományos előkészítő ülésén sem vesztegetett egy szót sem a migránsokra, de nem is volt miért felszólalnia, hiszen „számára minden a legjobban alakul”.

A Der Spiegel a szombati számában Tehetetlenül Orbánnal szemben közölt cikket az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában a jogállamiság magyarországi helyzetéről elfogadott különjelentéssel kapcsolatban. A Sargentini-jelentés néven is ismert dokumentum alapján az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás indulhat Magyarország ellen, de „az EU túl későn kapcsolt”.

Az összefonódó vállalati szerkezetek és személyi kapcsolatok hálózata megfojtja a demokráciát

Az eljárás még bonyolultabb lehet, mint Lengyelország esetében – írta a Der Spiegel. Kiemelték, hogy Orbán Viktor már nyolc éve hatalmon van, és rendszere Lengyelországgal összehasonlítva mélyebben járja át a társadalmat.

A kormányfő

„mindenekelőtt vállalkozókat gyűjtött maga köré, akiken keresztül ellenőrzi a sajtót (…) nehéz lesz felszámolni összefonódó vállalati szerkezetekből és személyi kapcsolatokból álló hálózatait, amelyek a demokrácia megfojtásával fenyegetnek”

– tették hozzá.

Az EPP- frakciónak döntő szerepe  lesz a 7-es cikkely szerinti eljárás elfogadásában vagy elutasításában

Az EP szeptemberben dönt az eljárás megindításáról, és ebben döntő szerepe lesz az EPP frakciójának,

„csakhogy az Orbán-féle Fidesz tagja ennek a klubnak”

– írta a Der Spiegel.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük