Európában Orbán Viktor az élharcos Soros György démonizálásában

Hosszú cikkben elemzik a New York Times a Soros György nevével összekapcsolódó összeesküvés-elméletek alakulását, illetve azok amerikai használatát. Európában Orbánék járnak ebben élen.

Hogyan vált a központi politika elemévé Soros György gyalázása?

Erről írt hosszú elemzést a New York Times, sorra véve benne, hogy főleg az Egyesült Államokban -– és többek között Magyarországon is – hogyan lett a marginális szélsőjobboldali, alkalmanként antiszemita logikára építő Soros-ellenes diskurzusból mainstream.

A lap azzal kezdi, hogy múlt héten több Trump-ellenes személy mellett csőbombát vittek Amerikában Soros Györgynek is, mindeközben pedig az általa alapított egyetem, a budapesti CEU bejelentette, hogy inkább Bécsbe költözteti fő tevékenységeit. A lap szerint nem véletlen, hogy két, egymástól ilyen távol lévő országban egyszerre folyik kampány Soros ellen:

Az Atlanti-óceán mindkét partján jobboldali aktivisták és politikai figurák laza hálózata éveket töltött azzal, hogy Sorost ne csak egy jómódú politikai ellenlábasként jelenítsék meg, hanem mindannak a megtestesítőjeként, amit gyűlölnek

– írja a lap, hozzátéve, hogy ehhez egy alig kódolt antiszemitizmust fellhasználva, olyan képet festettek a 88 éves milliárdosról, amely szerint ő egy „globalista” mozgalom kiagyalója, egy baloldali radikális, aki aláásná a jelenlegi rendet és bevándorlással hígítaná fel a fehér, keresztény társadalmakat. A lap rámutat, hogy ez a Soros-kép az internet sötét zugaiból szép lassan a politikai viták középpontjába került.

Összeesküvés-elméletek

A lap felidézi, hogy Soros eredetileg a kommunizmus bukása után létrejövő fiatal demokráciák támogatására koncentrált, később kezdett az Egyesült Államokban is politikai ügyeket finanszírozni, amely okot adott a jobboldalnak az ócsárolására, sok esetben félreinterpretálva az általa támogatott ügyeket, és sokszor antiszemita logikát is használva – például globális hatalomra törekvő nyerészkedőnek beállítva.

A Sorost kritizáló összeesküvés-elméletek eleinte a marginális antiszemita körökhöz kapcsolódtak, habár maga Soros nem foglalkozik kimondottan zsidó, vagy Izraellel kapcsolatos ügyekkel, és nem is kimondottan Izrael-párti.

Soros jelentősége Amerikában a Trump és követői által használt narratíva hatására nőtt meg leginkább a 2018-as félidős választások idejére. Republikánus körökben Soros György neve a liberalizmus mindenható szimbólumává lett, Trump számtalanszor hivatkozik rá, mint a kormányellenes megmozdulások támogatójára, az elnök családtagjai és közeli ismerősei ennél is tovább mennek a gyalázásában, az amerikai jobboldalon pedig úgy állítják be, mint a migránskaravánok szervezője, aki titkon jelen van a szövetségi bürokráciában, és ő áll a Trump-ellenes megmozdulások mögött is, ő maga fizeti a tüntetőket.

Ezt a képet a republikánusok fizetett hirdetésekben is közvetítették, és azután sem vettek vissza, hogy egy eltökélt Trump-támogató csőbombát küldött többek között a milliárdosnak is.

Európában Orbánék járnak az élen

Európában a nacionalista vezetők járnak élen Soros démonizálásában, így Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországon, és egyes politikusok más, volt kommunista országokban is, mint Macedóniában, Albániában és Oroszországban.

A lap kitér arra is, hogy Európában, különösen Oroszországban és Magyarországon hogyan támadják „az autoriter vezetők”, név szerint Putyin és Orbán Sorost, és hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok végül inkább elköltözteti irodáját Budapestről, és a CEU is hamarosan követi. A lap megemlíti a „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén” kormányplakátokat is, mondván azok a „nevető zsidó” antiszemita képre játsszanak rá.

A lap megemlíti azt is, hogy mi a kapcsolat az európai Soros-ellenes pártok és Washington között: mint írják, az albán konzervatív pártnak van egy, a texasi republikánus szenátorhoz közeli lobbistája, míg

Orbán kormánya Trump csapatával kapcsolatban álló lobbistáknak és think tankeknek fizetett pénzeket.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

Orbán és a Sorosnak küldött csőbomba egy összetett mondatban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük