EUszkeptikus Orbán – Orbánszkeptikus EU

A szükséges kétharmadnál is nagyobb arányban szavazták meg az Európai Parlament (EP) képviselői a Sargentini-jelentést és a magyar kormány elleni eljárás megindítását. Úgy látszik, a tekintélyes világlapot Habonyék elfelejtették értesíteni Orbán új ötletéről: a határozat, ami érthetően idegesíti fideszéket, “nem létezik”…

Orbán és rezsimje – pontos, tömör jellemzés

Az Economist az ügyet Magyarország jelentőségéhez mérten kezeli: kiemelt hírek között, de azért messze nem ez a fő témájuk.

A Sargentini-jelentés megszavazása az Európai Unió történetében figyelemre méltó, precedens nélküli fejlemény. Orbán – akit az Economist úgy jellemez, hogy állandó harcban áll Brüsszellel, miközben elvárja az európai adófizetők gigantikus összegű támogatásainak folyósítását – azonban semmi újat és meglepőt nem produkált.

A világlap szerkesztői sorolják a tényeket: 2010-es hatalomra kerülése óta Orbán rendszere leépíti a független igazságszolgáltatást, aláássa a sajtószabadságot és a tudomány szabadságát, valamint semmibe veszi a migránsok jogait. Mindezt nagyon sokan értékelik úgy, hogy ez a magyar rezsim szembemegy az Európai Unió alapértékeivel, az EU azonban mindeddig nem lépett – fogalmaz az Economist. Így ment ez egészen 2018. szeptember 12-éig.

Embert barátjáról

A tájékozott olvasóknak az Economist két támpontot kínál a helyzet megítéléséhez. A – számukra kudarccal végződött vitában – Orbán lelkes támogatója volt Nigel Farage, a briteket nagy bajba sodró Brexit-kampány főkolomposa. Ez a szövetség sokat elmond Orbánról azoknak, akik esetleg nem érdeklődtek eddig a magyar miniszterelnök tevékenysége iránt.

A másik jellemző tény, amit az Economist fontosnak tartott kiemelni: Orbán mögül kihátrált az Európai Néppárt egyik vezető politikusa, Kurz osztrák kancellár is. Kurz maga is ellentmondásos személyiség nacionalista politikai fordulata miatt, de az EP vezető erejének számító jobbközép néppárt tekintélyes politikusaként a Sargentini-jelentést teljes súlyával támogatta. (Orbán persze ezek után a rá jellemző finom úriemberi stílusban a kiszivárgott pletykák szerint “megbízhatatlan labancna” bélyegezte Kurz kancellárt. )

Szeptember 16., vasárnap, 16 óra, Bem tér

Álljunk ki európai hazánkért! jelszóval az Orbán-rezsim hazai ellenfelei hirdettek tüntetést Budapestre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük