BanánköztársaságKiemelt hírek

Évi Tapló – 2020. történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

lendvai-evi-taplo

Nem akármilyen évünk volt. A taplók még taplóbbak, a mohók még mohóbbak lettek. Étvágyukat csak növelte, hogy nem tudják, meddig tart számukra a jó világ. Az erőviszonyok kiegyenlítődtek kormányoldal és ellenzék között, a kormány eltaktikázta magát Trump és az Unió ügyében is. 2022-ben még minden lehet.

Épp ez a riadalom vitte a NER elitjét az év legnagyobb taplóságára:

amikor 10 percenként halt bele a fertőzésbe egy-egy honfitársunk, legutóbb több pénzt csoportosítottak át sportra, mint egészségügyre. Többet szántak a klientúra gazdagítására, mint a munka és jövedelem nélkül maradtak megsegítésére. A hétköznapi taplóságokon nevetünk, ám erre nincs bocsánat. De nézzük a tapló-napló derűsebb oldalait!

Már akkor sejtettem, hogy baj lesz, amikor kiderült: 2020-at Zrínyi emlékévnek szánják

Az egy kicsit megnyugtatott, hogy ezúttal nem Németh Szilárd lesz a fővédnök, mint az Arany János emlékévnek volt. Gondolom, őt is, mert kötve hiszem, hogy el akart volna mélyedni a Szigeti veszedelemben vagy a Török áfium elleni orvosságban. Pláne amikor Erdogan bármikor betoppanhat. Az hamar kiderült, hogy nem a szigetvári hős Zrínyire, hanem a költő és hadvezér dédunokára gondolnak. Még szerencse, mert karantén idején kirohanással példálózni nem éppen időszerű. Snassz lett volna, ha a kirohanást csak este 8-ig engedélyezik, kard helyett nyunyókával. De ebből az ifjabb Zrínyiből is támadt egy kis gubanc.

Úgy hírlik, Semjén felvetette, akkor már inkább legyen 2020 a vadkan éve, a Vadászati Világkiállításra tekintettel

De aztán felvilágosították, hogy a vadkan nem háziállat, semmi öröme nem lenne a levadászásában. Annak meg Mészáros Lőrinc nem örülne, ha a sertéstelepén lődözné helikopterről a röfiket. Vigasztalásul inkább adtak még a kiállítására újabb pár milliárdot. Így már csak az éjszakai kijárási tilalom alól kért felmentést, különben hogy nyújtana be minden éjjel újabb és újabb törvényjavaslatokat a Parlamentbe. Ő nálunk az Országház fantomja, egyelőre zenekíséret nélkül. Persze, csinálhatná az otthoni gépéről, pizsamában is, de megértem, hogy őrzi a család előtt a tekintélyét. Ciki lenne, ha beleolvasnának a gyerekek, mivel foglalkozik a papa..

Sajnos néhányan a kormányból azért belenéztek a Szigeti veszedelembe

“Fegyvert s vitézt éneklek”-olvasták mindjárt az első sorban. Az a baj, hogy ezt szó szerint vették. Innentől kezdve másról sem szólt a politika, mint a permanens háborúról. Valóságos hétfejű sárkányt kell legyőzni: egyik feje Soros (ez okádja legrégebben a tüzet, hogy akadna a torkán), a másik Brüsszel, a harmadik a liberálisok, akikről közben Demeter Szilárd kiderítette, hogy valójában nácik, a negyedik a melegek (ez a fej Szájer óta kissé behúzta a nyakát), az ötödik Gyurcsány, a hatodik Karácsony és az ellenzéki vezetésű városok, a hetedik a civil szervezetek, kivéve persze a békemenetes CÖF-öt.

A harc hevében nincs idő finomkodni

Okoskodni pláne nem. Szakács Árpád meg is írta: “Ha vesztünk, konkrétan Magyarország meg fog semmisülni. Ideje beállni a sorba, nem okoskodással, hanem tényleges munkával”. Hogy az okoskodásnak írmagja se maradjon, az év leghősibb tetteként szétverték a Tudományos Akadémiát, amelynek némely tevékenysége Szakács magyarázata szerint úgyis “a nemzetárulás kategóriájába tartozott”. Az okoskodók eltüntetésével végre szabad teret és kezet kaptak az igazi taplók.

Megpróbáltam kiosztani közöttük az év taplósági díjait

A verseny szoros, és számos résztvevője van.

Az ARANY TAPLÓ díj vitathatatlanul a jobb sorsra érdemes Szájer Józsefnek jár

Tavaly már úgyis kapott egy Petőfi díjat is Schmidt Máriáék alapítványától. Nem tudom, miért háborognak ezen annyian. Először is még mindig jobb, mintha Petőfi kapna Szájer-díjat, ugyebár. Másodszor is szerintem Petőfi vígeposza, A helység kalapácsa járt az eszükben. Abban a főhős, bizonyos Fejenagy, szorult helyzetében úgy szabadul a bezárt templomból, hogy halált megvető bátorsággal lemászik a harangkötélen: Jó, Szájer nem éppen a templomból mászott le, de a többi stimmel..Például a vállalkozó szellemű Fejenagy is felsértette a tenyerét, majd a sikeres leereszkedés után komoly balhéba keveredett. Tagadhatatlan, hogy Petőfi a lemászás-téma legihletettebb feldolgozója, minden idők legveretesebb soraiban örökítette meg az effajta kalandokat: “A leleményes eszű fogoly/ Éppen mostan ereszti/ Magát lefelé/…Valamint leereszkedik a pók/ Gyakorta szobám tetejéről/ Saját fonalán.” Hát most mondják meg, ki lehetett volna méltóbb a Petőfi díjra? Idén már csak a másodvonalnak jutott, Deutsch Tamás személyében, aki Fejenagy egyéb vonásainak, pl. a meggondolatlan hadakozásnak, a kieresztett hangnak és indulatnak talán méltó követője, de mászásban sehol sincs. Eddig.

Az EZÜST TAPLÓ díjra a magyar Szindbád: Szíjjártó és az ő jacht-office-ozása érdemes

Megjegyzem, mindenkinek jobb, ha hajókázik, mintha röpköd, és egymagában több keleti országot tesz harcképtelenné a fertőzéssel, mint több NATO-hadosztály. Arról nem is beszélve, hogy tudomásunk szerint a jachton semmilyen felárazott vagy használhatatlan egészségügyi masinát nem hozott haza. Bőven megérte az a pár állami megbízás, amit a jacht vendégszerető tulajdonosa kap. Higgyék el, még mindig így jövünk ki olcsóbban..

A BRONZ TAPLÓ díjat megosztva kell átadnunk

Ha a könyvdarálás, könyvégetés a legnagyobb taplóságok egyike, akkor így igazságos. Dúró Dóra Darálója (ld. még a fb-humor szerint: Mosó Masa Mosodája) természetben hajtotta végre e cselekedetet, a már idézett Szakács Árpád főideológus csak szavakban, viszont mindjárt több szakajtó könyvvel:

“Kazalszámra lehetne elégetni és ledarálni a sok-sok tudós életpályát kikövező könyveket, cikkeket, amelyek a magyarság őstörténetének meghamisítása jegyében íródtak”,

értsd: a finnugor nyelvrokonságot kutatták. Fogadni mernék: Önök karácsonykor gyertyákkal és csillagszórókkal bajlódtak, egy kis intim, szeretetteljes könyvégetés helyett. Bezzeg -mint többen rávilágítottak- a Dúró-Novák családban hangulatos lehet az ünnep: a férj zászlót éget, a feleség könyvet darál.

A taplóverseny közönségdíjának odaítélésében egyedül én nem lehetek illetékes

Sok esélyes van:

  • Kövér, Kásler,
  • Demeter Szilárd,
  • Palkovics vagy más kormánytagok?
  • Az Index vagy a Színművészeti ügyében eljárók?
  • Az Alapjogokért Központ háborús plakátja vagy
  • a Magyarságkutató legújabb propagandafilmje a pozsonyi csatáról?

Döntsék el Önök!

És ne felejtsék: a taplógomba elég nagyra nőhet, de nem sokat ér és nem örökéletű. Könnyen szétporlad. Akár egy nagy nevetés légáramától.

Heti Taplóságok!

tapló

About Author

Szólj hozzá!