Sorting by

×

Exit poll: Macron megnyerte a francia elnökválasztást

Az exit poll-adatoknál is pontosabb (néhány, reprezentatívnak tartott szavazókör szavazatainak megszámolásán alapuló) előrejelzés szerint a franciák újraválasztották Emmanuel Macron elnököt, aki a második fordulóban jelentős előnnyel, a szavazatok 58 százalékával verhette meg a szélsőjobboldali kihívóját, Marine Le Pent – írja a BBC.

Macron győzelme azért is különleges, mert 20 éve ő az első elnök, akinek második ciklus jut,

ráadásul még soha nem nyert hivatalban lévő elnök úgy, hogy pártjának a parlamentben is többsége volt (a parlamenti választás júniusban lesz). Macron győzelméhez szinte azonnal gratulált az EU elnöke, Ursula von der Leyen, és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel. A választásra a szavazók 28 százaléka nem ment el, több mint 50 éve nem volt ilyen alacsony a részvétel, ami még így is 72 százalékos volt. Az Eiffel-torony mellett, a Mars-mezőn „robbanásszerű” öröm lett úrrá a tömegeken Emmanuel Macron, az újraválasztásáért indul köztársasági elnök urnazárás után közzétett, kedvező eredményeit látva.

Marine Le Pen elismerte a vereségét

Beszédében a harc folytatást ígérte, és megköszönte szavazóinak a támogatást. Az eredményt annak kimenetele ellenére győzelemnek nevezte:

szélsőjobboldali elnökjelölt még sohasem teljesített ilyen jól a második fordulóban.

Miközben a Le Monde elektronikus verziója már tényként közölte szalagcímében „Macront újraválasztották elnöknek”, a Szajna-menti, hatalmas füves területen francia nemzeti és EU-zászlókat lengetve, hatalmas tömeg kezdett ünneplésbe – tudósít a lap.

Emlékeztetőül, avagy a magyar szál….

Az egykor EU-szkeptikusnak nevezett, de újabban inkább csak EU-kritikusnak számító pártok két frakcióra szakadtak a 19-es EP-választás után. Orbánék sokat dolgoztak a kibékítésükön, de az atlantista konzervatívokat és az oroszos orientációjú Identitás és Demokrácia csoportot nem sikerült összeterelniük. Pedig számos nemzetközi találkozót is szerveztek ennek érdekében például Varsóban és Madridban is. Ám hiába. Orbánék abban bíztak, ha egy nagyon erős európai országban kormányra jutna közülük valaki, akkor jobbak lennének a szervezkedés esélyei. 2021 decemberében Orbán Viktor arra utalt, hogy Le Pen győzelmétől is függ, hogy a terv végrehajtható-e:

“A francia elnökválasztást megelőzően biztosan nem hozunk létre semmilyen új frakciót az Európai Parlamentben, és magunk sem fogunk csatlakozni sehova”

– mondta akkor. Októberben Orbán Budapesten külön is fogadta Le Pent, ahol megköszönte neki, hogy a pártja mindig is kiállt a Magyarország elleni EU-s eljárásokkal szemben, és azt remélte, hogy lefektették az alapjait egy új együttműködésnek.

A magyar kormány elköteleződését Le Pen mellett a legvilágosabban az mutatta, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB bank adott hitelt a mostani kampányára. Le Pen előző kampányát egy csehországi orosz bank finanszírozta. Bonyolult a Macron-Orbán viszony

Macron ebben a kampányban azzal vágott vissza egy neki beszóló embernek, hogy örüljön hogy beszólhatott, mert Magyarországon elhallgattatták volna.

Macron évek óta Orbán ellentétjeként igyekezett pozicionálni magát az európai politikában, főleg amióta átvette az európai liberális párt – azóta Renew Europe-ra átnevezett – frakciójának irányítását 2019-ben.

Ugyanakkor a két vezető szövetségben is képes politizálni, ha érdekeik úgy kívánják

A mostani (januártól júliusig tartó) francia elnökség alatt az Európai Tanácsban alig foglalkoztak a hetes cikkely szerinti eljárással Magyarországgal szemben, és közben együtt lobbiztak sikeresen azért, hogy az atomerőműveket “fenntartható” energiaforrásnak ismerje el az EU, letörve a németek tiltakozását. Orbán és Macron elvben egyetértenek abban is, hogy az EU-nak ütőképes hadsereget kellene kiállítania, és az EU-s pénzeket fegyvergyártásra is lehessen fordítani, továbbá a mezőgazdaságnak nyújtott támogatások magas szintjét is mindketten fenntartanák. (Forrás)

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Exit poll: Macron megnyerte a francia elnökválasztást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.