Káposznyák István a Soros-ügynök - Városi Kurír

Sorting by

×

Exkluziv interjú egy Soros ügynökkel, Káposznyák Istvánnal

Káposznyák István, a debreceni civil közélet egyik ismert alakja. A Magyar Szolidaritási Mozgalom országos elnökségének tagja. Rendszeresen részt vesz a cívis város hajléktalanjait segítő Bike Maffia munkájában. A napokban látott napvilágot, hogy a DK-Szolidaritás képviselő jelöltje lesz a Hajdú-Bihar megyei 3. országgyűlési képviselői választókerületben.Hirdetés

Gyomrossal indítva

 bl:  Ön Soros ügynök Debrecenben?

borostás
fb

Káposznyák István: Rögtön az elején egy gyomros? De nincs itt min tréfálkozni. Világ életemben ellene voltam a címkéknek. Azt vallom, hogy az embert tettekben mérik. Ha egy országban ekkora probléma, ha valaki saját erejéből támogatja szülőhazáját és nem a kormány megdöntésére törekszik (az objektív tájékoztatás és a szavazásra buzdítás szerintem nem tartozik ide) – hiszen már az iskolatej programot is ő fizette – akkor annak örülni kellene. Ha a Soros ügynök azt jelenti, hogy az önös érdekén túl valaki kész tenni a környezetéért, azzal szívesen azonosulok, bár sose láttam tőle egy krajcárt sem.

bl: Debrecen polgármestere még az ünnepek előtt arról beszélt, hogy a város megtudja oldani a szociális problémáit, nincs szükség jótékonysági tevékenység mögé bújó, civilnek mondott szervezetekre.

K.I.: Már sokszor bebizonyosodott, hogy az állam a legrosszabb gazda. A polgármester úr beszéde illeszkedik a kormánypropagandába. Nincs szegénység, mindent megoldottak, miközben a nyomor egyre inkább tapintható. 2015-ben 40 adag ételt készítettünk a hajléktalanoknak, manapság pedig 100 adagot főzünk. Egyébként Papp polgármester úr saját alpolgármesterei tapasztalhatták a szerintük „jólétet”, mert krumplit és ételt osztogattak. Vagy az csak a kampány része lenne?

bl: A polgármester arról is beszélt,  azok a szervezetek, amelyek azt hangoztatják, hogy szociális alapon akarnak Debrecenben szolgáltatást nyújtani, nem mondanak igazat. Tényleg az egykori Fidesz támogató Soros György a megbízójuk, s csak álcázzák a valódi tevékenységüket?

K.I.: Ha ő igazságról beszél, akkor én azt mondom, nem mond igazat. Egy civil szervezet – legyen annak a célja pl. a nádi poszáták élőhelyének megőrzése, vagy a leszakadt térségekben élők felzárkóztatása – a feladatai ellátása érdekében pályázatokból szerez pénzt. Az a szervezet, amit most gyaláznak, már 20 éve hasznos munkát végez Debrecenben és szerzett pénz állami és egyéb forrásokból, itthonról és külföldről egyaránt. A legnagyobb bajuk ezzel a szervezettel szerintem az, hogy nem sikerült velük függőségi viszonyt kialakítani. Ma Magyarországon nem lehetsz független. Ezeknek a fiúknak a jelszavuk az, hogy velünk, vagy ellenünk. Ezt meg kell szüntetni.

 Floridázó városvezetés

bl: Az Ön nevét – ha jól emlékszem – először az elhíresült floridázás kapcsán hallottam. Egyike volt azoknak, akik a városháza előtt tiltakoztak “a magánpénzből ” finanszírozott közcélúnak mondott utazás ellen. Mit gondol, Kósa Lajos távozása után tisztább lett a debreceni közélet?

K.I.: Nem.
bl: Hosszú utat tett meg, amíg a Magyar Szolidaritási Mozgalomban megtalálta a helyét. Többek között az Együtt tagja is volt.

 K.I.: A Magyar Szolidaritás Mozgalom megalakulása óta rendszerkritikus. Egy politizáló civil szervezet vagyunk, amely nem programok útján fogalmazza meg a mondanivalóját, hanem a valós társadalmi igényt tekinti alapnak. Nem feledve a szép magyar „Sok lúd disznót győz” mondás értelmét, mindig is az erők összpontosításán dolgoztunk. Ennek a munkának volt az egyik állomása az Együtt, melynek pár hónapig magam is tagja voltam. Egy számomra fontos társadalmi kérdés okán kiléptem tőlük, de a megállapodásunkat tiszteletben tartva az önkormányzati választásokig végigvittük a kampányt.

bl: A Szolidaritás országos elnökségi tagja. Mit tehet a szervezet a magyar emberekért, egyáltalán mit jelent ma civilnek lenne Magyarországon?

 K.I.: Ha nem vagy csendben, akkor kockázatot jelentsz. Nem bántanak a fiúk, csak kivéreztetnek. Ez egy rendkívül izgalmas kérdés egyébként. Alapesetben mondhatnám, hogy az a civil, aki valamely informális, vagy bejegyzett csoport, egyesület tagja és a személyes érdekein túl tenni kíván egy számára fontos ügyért, vagy közösségért. A Szolidaritás nem párt, hanem egy politizáló civil szervezet, és mint ilyen nem rendelkezik a társadalom széles palettáját átfogó programmal. A Szolidaritásnak jó kapcsolatai vannak a közélet számos szereplőjével, legyen az civil szervezet, vagy demokratikus elveket valló párt.  Karácsony előtt megállapodást kötöttünk a Demokratikus Koalícióval és közösen folytatjuk a munkát, de megmaradva civilnek. A DK-nak egy percig sem volt elvárása, hogy párttaggá váljunk. Céljuk a civil szervezetekkel való kapcsolat erősítése, melyre a velünk kötött szövetség is ékes bizonyíték.

Kell, hogy komolyan akarja az ember a jobb életet

 bl: Nagy fába vágta a fejszéjét. Elindul képviselőjelöltként, Tasó Lászlóval szemben. Az államtitkár a megye egyik fideszes arca, helyi beágyazottsága erős, van esélye a győzelemre?

 K.I.: Hogy mennyire erős? Annyira amennyire a lakájmédia híreiben azzá sikerült tenni. Az emberek kormányváltást akarnak, mert kezdenek átlátni a tömény hazugságon. Bűne neki is, mint valamennyi fideszes képviselőnek, hogy lehajtott fejjel asszisztált ahhoz a törvényalkotáshoz, amit az „elmúlt nyolc évben” folytatott a kormánypárt, és amivel nyomorgóvá tettek ezreket, százezreket. De van neki saját felelőssége is. El kell számolnia azzal a rengeteg pénzzel, amivel magát, a családot és a haverokat gazdagította. Emlékszem, hogy 2010-ben Budai Gyula „véres kardot” tartva hangoztatta, hogy hétezer csontvázat találtak a szekrényben. Sokak becsületébe gázoltak, bemocskolták a nevüket. Kérdezem, hány embert ítélt el a bíróság?  Egyet sem. Az esélyekről pedig: munkával csodák is elérhetők. Az emberek elméjében le kell rombolnunk a hazugságokból épített falakat.

bl: A választókerülete településeinek nagy részén óriási a szegénység, a nyomor. Sok család számára a közmunka jelenti a megélhetést. Mit tud ígérni a térségben élőknek, miért lenne jó az embereknek, ha Önt választanák?

K.I. Azt mondják, az a legszegényebb, aki még ígérni sem tud. Mi megoldást kínálunk. A közérdekében tevékenykedni hasznos és szükséges, de ebben az esetben nem ez az egyedül járható út. Rendkívül drága és sem az egyénnek, sem az országnak nem hozott megoldást. A jelenlegi rendszer csupán a kozmetikázásra elég, de a probléma megmarad. Nincs munka. Éljen meg belőle az, aki ezt kitalálta. Ráadásul kegyként osztogatják a közmunkát, ami égbe kiáltó arcátlanság.  A szociális háló szélesítésével, a lehetőségek növelésével és az emberek motiválásával lehet a mélyszegénységből kihozni embereket és nem félelemben tartással. Kell, hogy akarja az ember a jobb életet. Kellenek a jó példák, az egyéni sikerek, valós munkahelyek és nem hazugságok. Ez adhat reményt az embereknek és nem a kegyelemkenyér.

bl: Kiknek a támogatására számíthat a kampányban, felkészült -e arra, hogy a Fidesz nem lesz könyörületes Önnel a következő hónapokban, érez elég erőt magában ahhoz, hogy eredményesen végig vigye a kampányt?

 K.I.: A Demokratikus Koalícióval és az MSZP helyi szervezetével már megkezdtük a munkát. A Szolidaritás Debrecenben minden demokratikus szereplővel jó kapcsolatot ápolt és a továbbiakban is erre törekszik. A határmenti településeken nagyon sok ismerősöm van, mivel több, mint húsz évig szolgáltam Nyírábrányban határőrként. Arra a mocskos munkára, ami a karaktergyilkosságot jelenti, szerintem nem lehet felkészülni. A hazugság akkor is hazugság marad, ha igazságnak mondják. Igyekszem nem az ő szekerüket tolni. Eddigi életemben ügyeltem mindig arra, hogy világosságban járjak, így hazudnom sem kell semmiért. Persze nekem is vannak hibáim, de azért kíváncsi vagyok, mit kreálnak ellenem. Az erőről pedig. Csak a győzelem reményében szabad a pályára lépni és végig kitartani, soha fel nem adni.

bl: Nem érzi, hogy Gyurcsány Ferenccel és az MSZP-vel nem jár jól ezen a környéken?

K.I.: Ennek a nemzetnek nem Gyurcsány Ferenc, vagy az MSZP az ellensége, hanem Orbán Viktor és a haverok. Sokszor hallottuk – sőt megtapasztaltuk -, hogy 2010-et követően a Fidesz lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét. Tehát addig volt ilyen. A rendszerváltás idején azt mondták a németek, hogy „annyira lesz nektek jó, amennyire megküzdötök érte”. Áldozatot kell hozni. Áldozat nélkül nincs eredmény. A magot először el kell vetni és csak utána arathatunk. Nem tudom hibáztatni az embereket a Fidesz felemeléséért, hiszen minden forrásból az jön, hogy ne foglalkozz a politikával, nincs itt más csak a Fidesz, meg egyébként is Gyurcsány, komcsik, balliberális, stb. Ez mind hazugság, kis igazsággal. Az Orbán kormányhatalomra kerülése előtt, mikor hazament a melós és vacsora közben megnézte a híreket, bizony láthatott kormányokat bíráló híreket szép számmal. Ma van ilyen? -fejezte be a beszélgetést Káposznyák István.

Kapcsolódó

Tasó László, Orbán államtitkára már Hornnál is bepróbálkozott

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.