Sorting by

×

“Ez a pancser Trump, hogy elszúrta! Amerika, sehol se vagy!”

Tegnap véget ért az USA békeidőkbeli történetének egyik leggyászosabb korszaka, hosszas agónia és rángatózás után az USA 45. elnöke, Donald Trump átadta székét a 46.-nak, Joe Bidennek akire most embertelen munka vár, ha vissza akarja szorítani a hatalmas országot szétszakító populizmust. Erre az elszántságra utal az új elnök első néhány órai tevekénységé az ovális irodában. Erről (is) írt közösségi odalán Lendvai Ildikó. 

Trump az utolsó elnöki éjszakáján 143 embert részesített kegyelemben, másfélszer annyit, mint négy év alatt összesen

Köztük több saját emberét, korrupt politikusokat és vállalkozókat, pl. korábbi főtanácsadóját, aki adománygyűjtést szervezett a mexikói határon lévő fal építésére, de az összegyűlt egymillió dollár egy részét simán zsebre vágta.

Azon gondolkodtam, egy váltás esetén a mi elnökünknek elég volna-e egy éjszaka, hogy minden emberüket kimosdassa.

Aztán rájöttem, bőven. Túl sok strapa nem vár rá. Ők az egyszerűbb megoldást választották: addig még megpróbálják igába hajtani a teljes az igazságszolgáltatást, (az ügyészség már kipipálva), hogy el se lehessen ítélni az övéiket.

Ez a pancser Trump, hogy elszúrta! Amerika, sehol se vagy.

Biden már beiktatása napján 17 előre elkészített elnöki rendeletet ír alá

Köztük az elsők: az Egyesült Államok ismét csatlakozik a nemzetközi klímaegyezményhez és az Egészségügyi Világszervezethez, amelyekből Trump léptette ki.

Az előbbivel azt mondja: Amerika újra felelősséget érez a jövőért. Az utóbbival azt: a jelenért is.

Meg akar küzdeni a járvánnyal, amely már 400.000 amerikai halálát okozta.

A kettővel együtt meg azt, hogy az USA egy őrült kaland után visszatér a nemzetek közösségébe.

Azt nem tudom, hogy sikerül Biden elnöksége, de az első napoknak jelképes jelentősége van. És ezek jó jelképek.
Örülök, hogy a magyar ellenzék készíti szakmai programjait, a remélt közös kormányzás kottáját. De az első hangütés szól a leghangosabban, annak külön jelentése van.

Ezért érdemes volna bemutatni egy új kormány első 10 intézkedését, akár megvitatni az első 10 kész törvényjavaslatot, rendelettervezetet. A belépőt, a mustrát. A legfájóbb 10 sebet az ország testén, amelyet először kezdünk gyógyítani.

Az osztrák parlament a járványra és a válságra hivatkozva 1,5 milliárd eurós (több, mint 500 milliárd forintos) mentőcsomagot szavazott meg az önkormányzatoknak

Tavaly már 1 milliárd eurót biztosítottak ugyanerre a célra. Vita csak azon volt, ez milyen arányban legyen kamatmentes hitel ill. vissza nem térítendő támogatás.

A magyar kormány a járványra és a válságra hivatkozva az önkormányzati bevételek (iparűzési adó, gépjárműadó, parkolási díj) megcsapolásával, a kiadások (szolidaritási adó) emelésével eddig legalább 300 milliárdot vont el az önkormányzatoktól. Ugyanakkor megtiltotta, hogy hitelt vegyenek fel, vagy megadóztassák a válság nyerteseit (Tiborcz-adó).

Gyanítom, vita csak azon volt, hogy egy csapással gyilkolja meg az ellenzéki önkormányzatokat, vagy -ahogy a viccben a cingár férj végzett nagy termetű asszonyával- “aprókat ütögessen a fejükre”.

Forrás

Tesla

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.