Ez a polgármester biztos nem kap “Év közszolgája” díjat! – “Önkormányzati lakhatási terror”?

Amikor egy közszolgát megválaszt egy település polgármesternek, az felelősséggel tartozik a lakosokért és nem tekintheti saját “szemétdombjának” azt, amin ő a főkakas! Elvileg…..

Az önkormányzati lakást bérlő, egyedülálló nőnek nem volt tartozása a szolgáltató felé, a polgármester büntette így a családot, amiért korábban néha elmaradtak a fizetéssel.

Időrendben…..

Tóth Tímea 2013-ban még Szegeden élt családjával albérletben, de költözniük kellett, mert a tulajdonos meghalt. Az asszony, a férje és öt gyerekük a közeli Újszentivánon találtak egy kiadó önkormányzati házat, amit meg is kaptak. 2013 nyarán be is költözhetett a házba.

„Egy háromszobás nagyon szép házba költöztünk, aminek nagyon nagy udvara van. Festeni ugyan kellett, de egyébként szépen rendbe volt téve, mi hoztuk a saját bútorainkat, nem volt belülről felszerelve, tűzhelytől kezdve a hűtőig, minden a sajátunk volt. Jöttünk és aláírtuk a szerződéseket, tényleg nagyon kedvesek és rendesen voltak akkor az önkormányzatnál. Azt is megengedték, hogy pár nappal korábban rendbe tudjuk tenni az ingatlant belülről. A polgármesterrel írtuk alá a szerződést”

– mesélte az asszony a Szabad Európának.

Egy év elteltével azonban a férj inni kezdett,

ezért el kellett költöznie a házból. A nő egyedül maradt a négy gyerekével, mert közben legidősebb lánya egyetemre ment, és kollégiumba költözött.

„Amíg együtt éltünk a férjemmel, addig sem volt anyagilag olyan a helyzetünk, hogy mindent megengedhettünk volna magunknak. Viszont amikor elköltözött, akkor úgy gondoltam, hogy tisztában leszek azzal, hogy most ennyi a bevételünk és ebből fogunk megélni, rá már előtte se nagyon számíthattunk. Az anyagi helyzetünk rosszabb lett, de azt osztottuk be, amennyink volt”

– mondta Tóth Tímea a lapnak.

A családanya tiszta lappal akart indulni a férj nélküli életében

Ezért értesítette az önkormányzatot is, hogy új bérleti szerződést szeretne, amely a leánykori nevére szól. Az asszonyt azonban a hivatalban türelemre intették, mondván: úgyis nemsokára lejár az öt évre megkötött szerződése, várjon addig, mert abban a bérleti díj is változik majd, nem csak a neve.

2018. júniusában szerződött vele az önkormányzat újra, de akkor már csak hat hónapra. Tímea, bár meglepődött a rövidtávú kontraktuson, végül megnyugodott, mert újabb szerződést ígértek neki.

Putnik Lázárnak, Újszentiván polgármesterének számos levelet küldött már a Szabad Európa budapesti szerkesztősége különböző ügyei miatt. Eddig azonban egyetlenegy megkeresésükre sem reagált. Most azonban négyoldalas választ írt a családdal kapcsolatos kérdéseikre.

A polgármester szerint

a négy gyermeket nevelő asszonnyal az elmúlt években sok gond volt, ezért is ajánlott neki a férj elköltözése után csupán féléves bérleti szerződést.

“Tóth Tímea 2018. július 5-én kérte az 5 évre kötött bérleti szerződés hosszabbítását. Ezt nem állt módomban teljesíteni számára, tekintettel arra, hogy folyamatosan szerződést szegett, egyrészt a közüzemi díjak befizetéseit magától sosem akarta igazolni, valamint ha valamit igazolt is, akkor mindig csupán részeket”

– írta Putnik Lázár.

Tóth Tímea azt sosem tagadta sem a polgármester, sem az önkormányzat előtt, hogy nem veti fel őket a pénz.

Hiszen ha így lett volna, akkor nem önkormányzati lakásban éltek volna. A későbbi huzavona során a polgármester ahhoz a feltételhez kötötte a ház bérletét, hogy az asszony teljes munkaidős állást vállal. Tímea ezt meg is tette, laboráns lett az egyetemen. Csakhogy a járvány kitörésekor a fizetését csökkentették, így egyre nehezebben tudta fizetni a számlákat.

Voltak elmaradásai, de miután a szolgáltató korlátozta a vízhasználatot, gyorsan kifizetett mindent.

Nem sokkal később azonban kopogtatott egy önkormányzati dolgozó és három szakember a vízszolgáltatótól,

akik közölték a családdal, hogy ismét vízszűkítőt szerelnek fel. Az éppen két nőgyógyászati műtétre készülő asszony hiába lobogtatta a befizetett számláit és hiába bizonygatta, hogy már nincs tartozása, a vizet korlátozták.

“Az önkormányzatnak dolgozó férfi telefonált a hivatalba, hogy hát ilyen nincs, hogy itt vagyok a gyerekekkel, tél van, nincs számlatartozásunk, engem műtenek és lesz majd egy másik műtétem, hogy miért kell elzárni a vizet? És a telefon másik végéről elég hangosan, hallhatóan az volt a válasz rá, hogy polgármesteri utasításra el kell zárni a vizet

– mesélte Tóth Tímea.

Putnik Lázár nem tagadta a Szabad Európának, hogy ő záratta el a család vízét télen, pandémiás időszakban

“Az önkormányzat úgy döntött, hogy gondos gazdaként a vagyonát védve alkalmazza ezt a szankciót”

– nyilatkozta a polgármester.

Tímea és a gyerekei ezek után csak úgy tudtak mosakodni, hogy több órán át folyatták a vizet. Végül a szomszédok segítettek rajtuk, hozzájuk jártak fürdeni és mosni is majdnem két hónapon át.

A család végül 2021. januárjában költözött el az újszentiváni önkormányzati házból. Tímea azt mondta,

megelégelték az önkormányzat lakhatási terrorját és egy faluval arrébb, Tiszaszigeten találtak otthont maguknak.

Forrás

Törőcsik

Törőcsik

2 hozzászólás

  • 2021.02.19 - 17:42
    Közvetlen hivatkozás

    Ez annyira embertelen,hogy ezt nem lehet szavakkal kifejezni. Gyerekekkel,egy beteg asszonnyal. Hàt gratulálok polgármester úR. Biztos nagyon tiszta a lelkiismerete de csak önszerint

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük