Ez a tervezett nyugdíj-ügyi népszavazás 5 benyújtott kérdése

Az időskori létbiztonság növelése, a nyugdíjasok kiszolgáltatottságának csökkentése és a társadalmi megbecsülésük biztosítása érdekében országos népszavazást kezdeményez az Országos Nyugdíjas Parlament.

A népszavazás céljai:

A Nemzeti Választási Bizottsághoz – előzetes hitelesítés céljából – benyújtott négy kérdés célja,  az Országgyűlés arra kényszerítse, hogy:

 • hozza létre az Idősek Jogainak Biztosa intézményét;
 • bővítse ki a kiegészítő szolgálati idő beszámíthatóságának lehetőségét;
 • vegye figyelembe az év elejei nyugdíjemelés nagyságának meghatározásakor a tervezett bérnövekedés mértékét is;
 • csökkentse: a nemek, a lakóhelyek, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja miatt meglévő, indokolatlan nyugellátások közötti különbségeket.

A tervezett kérdések

 1.  Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés – az idős emberek jogainak egységes szemléletű, átfogó, teljeskörű és hatékonyabb védelme érdekében – létrehozza az Idősek Jogainak Biztosa intézményét?
 2. Akarja-e Ön, hogy a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 43/A. § (1) bekezdését az Országgyűlés úgy módosítsa, hogy az öregségi nyugdíj összegének megállapításánál az egészségügyi dolgozók mellett, valamennyi munkavállalónál kiegészítő szolgálati időként vegyék figyelembe a heti negyven órát meghaladó, önként vállalt többlet munkavégzést?
 3. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes nyugdíjemelés szabályait, hogy – a jelen kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazást követő évtől – az emelés megállapításának mértékénél egyenlő arányban vegyék figyelembe a költségvetési törvényben előre jelzett fogyasztói árindex és a bruttó bér- és keresettömeg nagyságár?
 4. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes nyugdíjemelés szabályait, hogy csökkenjenek: a nemek, a lakóhely, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja szerint is meglévő öregségi nyugellátások közötti különbségek, így a jelen kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazást követő három évben az öregségi nyugdíjemelés valamennyi jogosult részére azonos összegű legyen?

Forrás: Infostart

2 hozzászólás

 • 2020.01.15 - 15:45
  Közvetlen hivatkozás

  Reméljük, hogy a bűnöző és politikai prostituált kleptokrata banda is akarja. Ha nem, mennek a redvás 3,14csába és a börtönbe, ahová egyébként is megérettek. A párt meg a történelem szemétdombjára!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük