Ez ám az igazi kormánypárti villámkarrier!

Patyi András eddig az NVB elnökeként döntött a választási ügyekről, amit utolsó lehetőségként még a Kúria elé lehetett vinni, mostantól a Kúriának azt a tanácsát vezeti tanácselnökként, amelyik a népszavazási kérdésekről és más választási ügyekben bíráskodik – derül ki a Kúria új ügyelosztási rendjéből. 

Lex Patyi

Áder János köztársasági elnök szeptember 4-ével – pályázat nélkül – bíróvá nevezte ki Patyi Andrást, aki a Nemzeti Választási Bizottság elnöki posztjáról tért vissza a bíróságok világába. Hogy ezt megtehesse, még egy kifejezetten rászabott – ezért a médiában lex Patyi-nak elkeresztelt – törvényt is átnyomtak.

Egy nappal később befutott a Kúria sajtóosztályáról egy tájékoztató arról, hogy változik az ügyelosztási rendjük „a szeptember 4. napjával bírói kinevezésre és tanácselnöki beosztásra tekintettel”, méghozzá a Kúria önkormányzati és népszavazási ügyekben eljáró tanácsának összetétele módosult.

Az új ügyelosztási rendből pedig kiderül, hogy Patyi bíróként rögtön tanácselnökként kezdi meg bírói pályafutását, méghozzá annak a tanácsnak az elnöke lesz, amely saját korábbi testületének, az NVB-nek a választási és népszavazási határozatait érintő ügyeiben eljár.

Megkapta a választási ügyeket

Ahogy írják, ez a tanács „a törvény szerinti ügykörén túl a népszavazásra feltett kérdés hitelesítésével kapcsolatos ügyek és választási ügyekben, valamint önkormányzati és hatósági tevékenységgel összefüggő felülvizsgálati ügyekben illetékes. Rajta kívül „mb” megjelöléssel, vagyis megbízott tanácselnökként egy másik bíró, Balogh Zsolt Péter neve is szerepel az új beosztásban.

Ez több mint pikáns, hiszen korábban nem egy olyan eset volt, amikor a finoman szólva is a kormányoldali delegáltak túlsúlyával evickélő NVB-s döntéseket a Kúria elé vitték, és itt tették azokat a jogszerűség szempontjából helyre. Például a Kúria engedte át a kopasz-botrányban az MSZP-s Nyakó Istán kérdéseit, ahogy az országgyűlési választás előtt-után is ide fordultak az NVB határozataival elégedetlenek.

Mostantól a Kúria területért felelős tanácsának élén így az a Patyi András bíráskodik majd, aki eddig az itt megtámadott NVB-határozatok meghozatalában vett részt és még pár hete is a testületet vezette.

A tervezett új közigazgatási bíróságok élére igyekszik

Tanácselnöknek azokat a bírókat szokták általában kinevezni, akik már letettek valamit az asztalra, például kollégiumvezetői vagy más poszton bizonyítottak – mondta névtelenséget kérve egy bíró a hvg.hu-nak. Szerinte mindenképpen rangot jelent a bírósági hierarchián belül, ami komoly szakmai tapasztalatot feltételez.

Patyi állítólag ezzel az Orbán-kormány által tervezett, új közigazgatási bíróságok élére igyekszik: hétfőn végleg búcsút intett az NVB-nek – miután az elnökségről még augusztusban lemondott –, de már júliusban távozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról.

(Forrás: HVG)

Ügyes! Úgy mond le Patyi András az elnöki posztról, hogy maradhasson

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük