Ez az “élet”? Pontosabban: ez “élet”?

Szeretnék -fontossága és embersége miatt- egy bejegyzést külön is kiemelni. Ma olvashattuk, hogy két hét alatt duplájára nőtt a fagyhalált szenvedett magyar emberek száma, de a szociális ellátórendszer maradványát ez hidegen hagyja.

Az utcán élők is magyar emberek!

Azt gondolom, hogy az alábbiak nem csak egy városra jellemzőek, így “működik”, ilyen embertelenül a “rendszer”. Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben is társadalmi összefogásra lenne szükség, mert egy antihumánus rezsim csak az erőből ért. Éppen a leggyengébbeket, legelesettebbeket vegzálja, küldi rájuk a rendőrséget, ahelyett, hogy segítené őket abban, hogy ne fagyjanak meg az utcán. Csak egy egyszerű, ember kérdés: mit gondoltok, az utcán élők hogyan tudják alapvető emberi szükségleteiket elvégezni /kisdolog, nagydolog/, hiszen nincs elég hely a nappali melegedőkben, máshonnan pedig elzavarják őket.

Pedig nekik is vannak emberi jogaik

  • “Szeretném tudni, a hajléktalan szállókat igény bevevőknek mikor kell reggel elhagyni az épületet?
  • Szeretném tudni, fél 7-kor miért özönlenek batyujukkal a hátukon, kezükben, egymás után ugyanabból az irányból ahol valószínűleg az éjszakát tölthették.
  • Szeretném tudni, hova mennek ebben a nyirkos hidegben, H O V A ???
  • Szeretném tudni van-e egy hely, ahol leülhetnek legalább???
  • Szeretném megkérdezni, ha már a szállón nem maradhatnak, van-e, vagy miért nincs egy sátor felállítva, ahova bemehetnek melegedni, kaphatnak egy forró teát és elmehetnek wc-re?

Szívszorító látni őket, amint róják a várost egész nap, hogy meg ne fagyjanak.

De ennyi??? Segíteni nem tudunk, vagy nem akarunk??? Fehérvár nem szegény város, nem gondolom, hogy ez pénz kérdése lenne, csupán akarat.”

Adalék….

Január 5-ig hetvennégyen fagytak meg az országban. December közepe óta duplájára emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma, addig ugyanis 37-en hűltek ki végzetesen

– jelentette a Magyar Szociális Fórum pénteken.

A korábbinál többen fagytak meg a szabad ég alatt, de a legtöbben fűtetlen lakásokban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk közben, és beszállításuk után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük