Kerítésen innenKiemelt hírekKultúra

Ez az igazi botrány! – és ameddig ez így van, nekünk hiába hablatyol a kormány

botrány

Ha létezik igazi botrány, ami egy kormány felelőtlenségéről rántja le a leplet, az a polgárok életének semmibevétele és az Orbán-kormány most pontosan ezt teszi.

Így lettünk elsőkből utolsók

Az Orbán-kormány látványkonyháján egész tavasszal azzal igyekeztek minden kritikát visszaverni, hogy mindegy ki mit mond, elsők között vagyunk az oltottak számát tekintve, és ez akkor igaz is volt. Mára azonban a nyári nagy kormányzati semmittevés következtében erről a dobogós helyről egyenesen a képzeletbeli tornasor végére zuhantunk.

Most a “soha semmimiért” nem felelős kormányunk igyekszik áttolni a felelősséget a polgárokra, pedig az egész oltási botrányról ők tehetnek, hiszen elengedték az ügyet és egészen eddig kényelmesen dagonyáztak a tavasz sikereiben.

A negyedik hullám az oltatlanok járványa lesz

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Áder János államfő podcastjának vendégeként úgy fogalmazott,

a delta-variáns várhatóan az oltatlanok járványa lesz.

A professzor az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy

az új mutáció már olyan erősen fertőz, hogy a nyájimmunitás nem akadályozza a terjedését, védelem nélkül csak idő kérdése a megbetegedés.

Említett olyan eseteket, amikor a betegek kórházban, súlyos tünetekkel küzdve bánták meg, hogy nem oltatták be magukat.

Sok az oltatlan idős Magyarországon

Július végére el is párolgott az átoltottsági előnyünk, és mostanra az oltakozási hajlandóság úgy megcsappant, hogy egyre inkább leszakadunk az európai élmezőnytől. Egy hete tekintettük át részletesebben a helyzetet,

most a 27 uniós ország között a legalább egy adaggal oltottakat tekintve a 18. helyen állunk, míg a teljesen oltottak rangsorában a 17. helyen, mindkét kategóriában az uniós átlag alatt.

A Telexnek korábban nyilatkozó háziorvosok tapasztalata is az, hogy alig jelentkeznek már emberek első oltásra náluk.

Az általános lassuláson belül is különösen figyelemre méltó az idősek átoltottságának megakadása.

A magyar kormány itthon nem tesz közzé erről rendszeresen frissített statisztikát, de az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) jelentenek adatokat. Ezek szerint szeptember 19-ig a 80 év felettiek 74, a 70–79 évesek 85 és a 60–69 évesek 76 százaléka kapta meg mindkét oltását. Az összes 60 felettit egyben nézve 79 százalék az arány. A három legidősebb korosztályban további két-két százalék kapta meg csak az első oltását, együttvéve 81 százalék van legalább egyszer beoltva.

Vagyis a leginkább veszélyeztetett idősek közel húsz százaléka nincs még beoltva itthon, a legidősebbeknek pedig közel a negyede:

A százalékokat konkrét számokra váltva tehát, az ECDC adatai szerint nincs még beoltva Magyarországon:

108 ezer 80 éves és idősebb ember,
120 ezer 70–79 éves, illetve
295 ezer 60–69 éves,
azaz összesen 523 ezer idős magyar ember.

A helyzeten valamelyest javít, hogy egy részük valószínűleg átesett a betegségen, de velük nehezebb számolni, nemcsak azért, mert nincs elérhető adat arról, hogy hányan vannak, hanem azért is, mert nagy átfedés lehet az átfertőzöttek és az átoltottak halmaza között

– írja cikkében a portál két újságírója: Bolcsó Dániel és Bakkró-Nagy Ferenc.

Mit nevezhetünk igazi gyilkos botránynak, ha nem ezeket a számokat, és ezek eltitkolását?

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

botrány

About Author

Comments (1)

  1. Jobban érdekli ezt a sötét putrist az ö és pereputtya luxus élete mint a népé, ezen nem kell csodálkozni,,hagy hulljon a férgese, az a fontos hgy a keleti vakcinákon eleget kaszáltak, most nagyon kussol arról is ez a szemét kormány !!!

Szólj hozzá!