Sorting by

×

Ez durva! Tizenöt éve nem látott magasságban az infláció – Ezt biztosan Ön is érzi…..

Ha eddig azt hitte, hogy csak az Ön pénztárcája ürül ki hó közepére, nagyot tévedett, bár ez nem vigasz. Tizenöt éve nem volt ilyen drágulás Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint átlagosan 7,9 százalékos volt az infláció tavaly januárhoz képest.

A részletes statisztikát böngészve az derült ki, hogy egy év alatt

a termékek és szolgáltatások több mint fele, 93 cikk ára drágult a 7,9 százalékos átlag felett.

Ezen belül 30 százalék felett drágult három élelmiszer: a napraforgó-étolaj literje 802 forint lett átlagban, ez 212 forintos emelkedés, a finomliszt kilónkénti ára 242 forintra nőtt, azaz 61 forinttal drágult, a rétesliszté pedig 287 forint, ami 70 forinttal több, mint tavaly januárban – írta a 24.hu.

19 termék drágult 20 százalék és 30 százalék között, ezek közül 12 élelmiszer. 370 forinttal lett drágább például egy kiló csirkemellfilé, 460 forinttal került többe egy kiló trappista sajt, és 164 forinttal kértek többet átlagosan egy hamburgerért.

Bár a kormány befagyasztotta a benzin és a gázolaj árát tavaly november 15-étől, tavaly januárhoz képest literenként így is 93 forinttal drágábban juthattunk a 95-ös benzinhez, és 78 forinttal többe került a gázolaj is. (Szombaton jött a bejelentés, hogy mivel az árstop bevált, meghosszabbítják három hónappal, május 15-éig.)

 

20 százalék felett drágult a KSH terméklistája alapján

a konyhaasztal, az olajtöltésű villanyradiátor, a fali csempe, a női szandál, a gyermekkocsi és az LCD-LED televízió is. A részletes statisztikában 18 olyan termék és szolgáltatás volt továbbá, amelyek ára 15-20 százalék között emelkedett, köztük tíz élelmiszer. 124 forinttal lett drágább egy kiló csirkeszárny, 440 forinttal a rostélyos marhahús, és 115 forinttal a bontott csirke.

15-20 százalék között drágult

a konyhaszekrény, a férfi kerékpár, a személygépjármű-vezetői tanfolyam, a karikagyűrű és a laminált parketta is. Átlag felett drágult a nem rezsicsökkentett tűzifa, amelynek mázsája 670 forinttal lett drágább egy év alatt, és így már 4860 forint, a brikett 1170 forinttal lett drágább, így abból egy mázsa már 10 110 forint.

Találtunk még 33 olyan terméket, illetve szolgáltatást, melyeknek 10-15 százalék között hízott az ára, köztük 13 élelmiszer is szerepel, mutatjuk ezeket, körtétől a tejfölig.

Van jó hír is! Olcsóbb lett a téliszalámi!

A végére hagytunk néhány jó hírt is.

A téliszalámi például olcsóbb lett egy év alatt, átlagosan nem 9160 forintba került, hanem 9070 forintba.

Tíz forinttal kevesebbet, 4380 forintot kellett kiadni egy fél liter Unicumért is, a szárazkolbász kilója is olcsóbb lett kilencven forinttal, átlagban 4110 forintra ment le. A tavaly januári magas árhoz képest kevesebbe került az alma, a citrom és a zöldpaprika is, kilónként 44, 26 illetve 10 forinttal.

További részletekért kattintson a 24.hu-ra.

Kapcsolódó

 

Ez durva! Tizenöt éve nem látott magasságban az infláció - Ezt biztosan Ön is érzi.....

átver

Egy hozzászólás itt: “Ez durva! Tizenöt éve nem látott magasságban az infláció – Ezt biztosan Ön is érzi…..

  • 2022.02.14 - 18:01
    Közvetlen hivatkozás

    Csirkefarhát országban minden lehetséges, csak az nem, hogy előremegyünk. Az agglomerációban élünk, kisvárosban. Az iskola kb 800-900 fős. Mindössze két takarítónő van erre a meglehetősen nagy épületre. Azt mondja az egyikük, hogy végigfertőtleníteni az egészet esélytelen, abba már belegebednének mindketten, de olyan kevés a pénz, hogy ennyiért senkit nem találnak. Ameddig volt 4-5 takarítónő, addig úgy-ahogy ment a munka, de az igazgatónő elvitt közülük hármat pedagógiai asszisztensnek, bár képzettségük az nincs, de még érettségijük sem. Azt mondja a lányom, hogy ez az orbáni Waldorf. A gyerek ugyan buta marad, de a az összeszerelő gyárba a futószalag mellé jó lesz, és itt ez a cél, úgy tűnik…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.