Ez gyorsan ment – elfogyott a Gyármentő Program 150 milliárdja

Gyármentő programot indít a kormány, amelynek keretében első körben 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújtanak a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz – jelentette be egy októberi szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és amit ő bejelent, az -hellyel-közzel- úgy is történik. Igen ám, de….

150.000.000.000.-

Ma a vállalatok legnagyobb ellensége az energiaárak rendkívüli növekedése, ami a kudarcot vallott brüsszeli szankciós politika egyik egyenes következménye sajnos

– szögezte le Szijjártó Péter, majd közölte, hogy a meghirdetett, november 2-án induló gyármentő program keretében elő fogják segíteni a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással – adta hírül akkor az MTI. Azok pályázhatnak, akik legalább 200 millió forintos fejlesztésbe vágják a fejszéjüket, míg a támogatási plafonérték 6,2 milliárd forint. A legmagasabb támogatási összeg hatmilliárd forint, a program összértéke az első körben 150 milliárd forint.

…és lőn…

Felfüggesztették a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra történő regisztrációt a beérkezett regisztrációs űrlapok jelentős száma és forrásigénye miatt.

– ez az üzenet fogadja jelenleg az érdeklődőket a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) honlapján.

A regisztrációt 7.30-kor nyitották meg, 7.48-kor pedig lezárták, így 18 perc alatt elfogyott a 150.000 millió. Arról nincs hír, hogy ezt is az uniótól remélt pénzből kívánják-e fedezni, aminek elmaradtával újabb “nyomják Krahácsot” lehetőség nyílik-e a kormány-kommunikáció előtt, vagy más forrást ötöltek ki a célra.

Valójában gyorsasági verseny bontakozott ki a támogatásért – a gyorsabbaknak jutott, a kevésbé gyorsak hoppon maradtak.

Nem kizárt azonban, hogy további forrásokat szabadítanak fel a költségvetésben a programra. Erre utalhat, hogy felhívják az érdeklődők figyelmét:

kísérjék figyelemmel a HIPA honlapját a program folytatásáról.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!