Ez itt a kéz- és lábbilincsben elővezetett Schadl György fotójának helye – Tagadta bűnösségét -ahogy Völner Pál sem- és fotót sem engedett készíteni

Nem ismerte be a bűnösségét Völner Pál és Schadl György sem a Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésén – írja a HVG. Schadlt kéz- és lábbilincsben vezették be a terembe, de nem engedélyezte, hogy felvételt készítsenek róla. Völner tagadta a bűnösségét és jelezte: tárgyalást akar.

Völner azt állította,

a nyomozati anyagok egy részét a vádlottak nem kapták meg, a vádirat szerinte valótlan, illetve tagadta, hogy Schadl Györggyel korrupciós kapcsolatban állt volna. Szerinte valótlanul állítja a vád, hogy hivatali pozíciójával visszaélve befolyásolta a végrehajtói kinevezéseket. Szerinte

az ügyészség korlátozta a védekezést is, mivel a nyomozást indokolatlanul és váratlanul gyorsan fejezte be 2022 szeptemberében, de vannak iratok az ügyben, amiket a védelem még mindig nem kapott meg.

Az ügyvédje szerint ezért Völnernek nem is volt lehetősége érdemben védekezni. Azt is kifogásolta, hogy nem lehetett ott Süli János miniszter és Kovács Pál államtitkár tanúkihallgatásán, az ügy kulcsszereplőjeként említett Vízkelety Mariann volt államtitkárt viszont meg sem hallgatta az ügyészség.

Na és a Varga-szál?

Az ügyvéd azt is kérte, hogy a bíróság Varga Judit igazságügyi minisztert is hallgassa meg tanúként. Szerinte a 2021 decembere előtti lehallgatások törvénytelennek számít, mert akkor még Völnernek mentelmi joga volt, de az ügyész szerint törvényszerűen hallgatták le, és a bíróság is engedélyezte.

„Nem követtem el bűncselekményt”

– mondta a Magyar Bírósági Végrehajtói kar elnöke. Minden vádpontot tagadott, részletesen is kifejtette, hogy miért.

Az ügy harmadrendű vádlottja, R. Róbert, valamint az ötödrendű vádlott, A. Tamás sem ismerte el a bűnösségét.

A legközelebbi meghallgatás hétfőn lesz, akkor hirdetik ki azoknak a büntetését, akik elismerték bűnösségüket, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bűnösségüket el nem ismerő vádlottak ügyének tárgyalása a bírónő tervei szerint május végén kezdődik, de a nyári szünet miatt valószínűleg csak év végére születik ítélet az ügyükben.