Ez már az Unió tesztelése, vagy szimpla aljasság?

Az Európai Tanács azt ígérte Orbán Viktornak: amíg a bíróság nem dönt arról, hogy a jogállamisági törvény belefér-e az európai jogrendbe, addig Magyarország megkapja majd a részét a költségvetésből és a helyreállítási alapból, vagyis az esetleges (szokásos) jogsértések miatt egyelőre elmarad a botozás.

De az Európai Parlament és a Bizottság elnöke meg azt mondta:

szó sincs róla, a jogszabály január elsején életbe lép és érvényesítik a gyakorlatban is.

A magyar kormány számíthat rá, hogy nem osztogathatja szét az uniós támogatásokat úri kedve szerint nagyon szeretett szeretteinek.

Pártunk és kormányunk azonban természetesen a maga tetszése szerint értelmezi a szabályokat,

s habár a költségvetés idei hiánya máris az egeket veri, amúgy frissiben újabb 860 milliárd forintot porciózott ki fontos, kevésbé fontos és egyáltalán nem fontos közcélokra. Hogy ehhez a pénzszóráshoz utólagos fedezetként mennyit remél az uniós alapokból, nem tudni, de úgy tűnik, a szokásos pimasz, nemtörődöm önbizalommal tesztelik az európai döntéshozókat, vajon lenyelik-e majd ezt a békát is.

Persze ez csak hónapok múltán derül ki,

addig is – karácsony lévén mondjuk így – „urbi et orbi“ külön rendeletben nyíltan közhírré tették, hogy minden gazdasági szakértő és véleményformáló tollnok helyesen értelmezte a kkv-szektor iparűzési adójának csökkentését, mert a cél az ellenzéki önkormányzatok további megnyomorítása volt. A rendelet alapján a fideszes települések (és flastromként két ellenzéki) vissza-kapták az elvesztett bevételeket a költségvetésből – mindannyiunk adójából.

Az adónak persze mindegy, ki fizeti be az államkasszába,

de ha csak kormánypárti kap belőle vissza, az alighanem alaptörvény-ellenes, tisztességtelen eljárás, szimplán mondva nettó aljasság. Orbán Viktor karácsonyába 2020-ban ez is belefért. Mi van, ha 2020. közepes év volt? Rosszabb, mint az előző volt, de jobb, mint lesz 2021?

fenyő

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük