Kerítésen túl

Ez történik Erzsébet királynő halála után az Egyesült Királyságban

Erzsébet királynő

Erzsébet királynő, bár hosszabb ideig uralkodott, mint nagy előde Viktória, mégsem várható, hogy neve, ahogy az a “Viktoriánus korszakkal” megtörtént, szintén egy korszakot jelöl majd, mégpedig azért, mert az ő fő uralkodói hivatása az volt, hogy elfogadtassa alattvalóival, hogy van élet a világbirodalmon túl is, és ez hibátlanául sikerült is neki.

Semmi hamis nosztalgia, vagy káros múltba révedés

Nagyrészt Erzsébet királynőnek köszönhető, hogy a britek lassan, de biztosan megemésztették, hogy a gyarmatokkal létrehozott világbirodalom megszűnt, elvesztették. Erzsébet uralkodásának egyik legfontosabb érdeme, hogy a nemzetközösségben nem alakult káros, (a trianonozáshoz hasonló) hamis nosztalgia a régmúlt idők után, amelyeknek tradícióit viszont a világ népei közül talán a legkomolyabb mértékben örökítették át és ápolják a jelen korban is. Szélsőséges múltba révedők természetesen Nagy Britanniában is vannak, de távol a politikai fősodortól.

Mi következik most?

Az Egyesült Királyságban és a világon mindenhol reagáltak II. Erzsébet királynő halálhírére. A királynő halála nagy hatással lesz az Egyesült Királyság mindennapi életére.

Munkaszünet lesz a temetés napja?

A temetést várhatóan 10-11 napon belül a Westminster Abbey-ben tartják, a dátumot a Buckingham-palota fogja megerősíteni. Valószínűleg gyásznappá nyilvánítják. Ha munkaszüneti napot hirdetnek, az iskolákat bezárják.

Elmaradó programok

A péntekre tervezett sportmérkőzéseket nagyrészt törölték, beleértve az angol labdarúgó-bajnokság és az észak-ír labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit is. Minden versenyt elhalasztott a brit lóversenyhatóság és a golfban pénteken nem lesz játék a BMW PGA bajnokságon. A Tour of Britain kerékpárverseny pénteken esedékes hatodik szakasza is elmarad. A pénteki Anglia–Dél-Afrika krikettmérkőzés második játéknapját pedig elhalasztották és nem erősítették meg, hogy az ötnapos meccs hátralévő részére sor kerül-e. Egyperces néma csenddel kezdődnek a színházi előadások szerte az Egyesült Királyságban. Csütörtök este a hír bejelentése után lemondták a Mercury Music Prize díjátadó ünnepségét is.

Nem tartják meg a vasúti- és postai sztrájkokat sem

A Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési (RMT) szakszervezet bejelentette, hogy a szeptember 15-re és 17-re tervezett sztrájkokat a tisztelet jeleként lemondják. A Közlekedési Alkalmazottak Egyesülete is lemondta a szeptemberre tervezett sztrájkokat. A pénteki postai munkabeszüntetést a Kommunikációs Dolgozók Szakszervezete (CWU) is törölte.

Megemlékezések, még a temetés előtt

Pénteken megemlékezés lesz a Szent Pál-székesegyházban, amelyen a miniszterelnök és más magas rangú miniszterek is részt vesznek. Mivel a királynő Skóciában halt meg, koporsója az edinburghi St Giles katedrálisban nyugszik majd. A koporsót Londonba szállítják, ahol több-százezer gyászolóra számítanak négy napon át a Westminster Hallban. A temetést követő reggelig félárbocra eresztik a zászlót a kormányzati épületeken. A zászlók szombaton 13:00-tól (BST) 24 órás időszakra teljes árbocra térnek vissza Károly királlyá kikiáltásának jegyében, mielőtt visszatérnének a félárbochoz. Pénteken harangokkal tisztelegnek a királynő előtt a Westminster Abbeyben, a Szent Pál-székesegyházban és a windsori kastélyban. Életének minden évére emlékezve 96 lövedékből álló fegyvertisztelgést adnak le a Hyde Parkban és máshol is.

(Cikkünk a BBC NEWS alapján készült)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Előzmény

Friss!

About Author