Kerítésen túlKiemelt hírek

A magyar kormány hallgat -Átnevelőtáborok, bebörtönzések, kényszersterilizáció, ez vár a legtöbb ujgurra

A hollandiában élő ujgur közösség tagjai és szimpatizánsaik kelet-turkesztáni zászlókat lengetve tiltakoznak a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur nemzetiség emberi jogainak feltételezett megsértése ellen Amszterdamban. Több mint negyven ország közösen ítélte el az ujgurok elleni kínai tömeges jogsértéseket.

Kik az ujgurok?

Az ujgurok mintegy tíz milliós népe túlnyomórészt Kína nyugati részén, Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban él. Hazájukat egymás között Ujgurisztánnak, illetve Kelet-Turkesztánnak hívják. A húszmilliós Hszincsiang Kína legnagyobb területű tartománya; fővárosa Ürümcsi. Területén, amely 16-szor nagyobb Magyarországnál, 13 etnikum él, legnagyobb lélekszámban az ujgurok. Az ötven éve tartó erőszakos kínai betelepítések miatt arányuk 50 százalék alá csökkent.

Átnevelőtáborok, bebörtönzések, kényszersterilizáció

Negyvenhárom ország ítélte el csütörtökön közös nyilatkozatban a zömében muszlim ujgur kisebbség elleni tömeges jogsértéseket Kína északnyugati Hszincsiang régiójában. A Nicolas De Riviére francia ENSZ-nagykövet által felolvasott dokumentum a többi között

“általános és szisztematikus emberi jogsértésekről, kínzásokról, kényszersterilizációkról, szexuális erőszakról”

tett említést. A nyilatkozat elfogadói egyben felszólították a pekingi vezetést, hogy tegye lehetővé ENSZ-megfigyelők akadálytalan hozzáférését az érintett kínai régióhoz.

Az állásfoglalást 43 ország – köztük Németország, az Egyesült Államok, Kanada és Japán – támogatta az ENSZ-közgyűlés egyik emberi jogi bizottságában (Magyarország nem).

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Becslések szerint nagyjából egymillió ujgur és más muzulmán kisebbséghez tartozó embert zártak átnevelőtáborba Kína nyugati Hszincsiang tartományában.
A vádak szerint a hatóságok sokakat kényszersterilizációnak vetnek alá, kényszermunkára fognak, illetve mondvacsinált okokkal bebörtönöznek.(MTI/infosatrt)

Előzmény

Az ujgur fiatalok rettegnek a nagykorúságtól, mert attól tartanak, hogy táborba kerülnek. Népirtásnak nyilvánította a kanadai törvényhozás az ujgurok meghurcolását. Az amerikai kormány betiltotta azoknak a kínai termékeknek az importját, amelyeket az ujgurok kényszermunkán állítanak elő. Az Európai Unió szankciókkal sújtotta Pekinget a muszlim ujgur kisebbséggel szembeni bánásmód miatt. Magyarország a szankciókat megszavazta ugyan, ám utólag „károsnak” minősítette. A kínai vezetés hálás a magyar kormánynak, amiért kitart Kína-barát politikája mellett még akkor is, amikor az ujgurokat nemrég még rokonainkként kezeltük. Az egykori hun birodalom örökösei közül csak minket ismernek el leszármazottnak, a mongol törzseket nem. „Hullarablók lettünk. A legpocsékabb nemzet” – idézte ennek kapcsán Teleki miniszterelnököt egy történész. (euronews)

 

ujgur

 

 

 

Comments (1)

  1. Madarat tolláról….Azért az sokmindent elárul orbánról,hogy az ilyen,és efféle emberekhez vonzódik,mint a kínai miniszterelnök/diktátor, vagy Erdogán,Putyin,Lukasenka,stb

Szólj hozzá!