Ez várhat ránk, a legrosszabb orbáni variáció esetén! – Élet-halál játék a számokkal

Magyarország több tízezer kórházi ággyal és 16 ezer lélegeztetőgéppel készült a koronavírus-járvány második hullámára a legrosszabb variáció esetére. Játsszunk el a gondolattal, hogy mit okozna, ha lenne ehhez elegendő kórházi személyzet (nincs) és valóban ezzel kalkulálna a kormányzat – kezdte szigorúan elméleti, bár az orbáni bejelentésen alapuló számítását a Portfolio.

Orbáni mondás….

Orbán Viktor hétfőn különös számokat dobott be. A miniszterelnök a Parlamentben arról beszélt, hogy orvosok, matematikusok szerint

„legrosszabb esetben egyszerre 200 ezer fertőzött lehet az országban”,

akik közül 16 ezernek lehet szüksége kórházi kezelésre és 800-nak lélegeztetőgépre. Orbán arról is beszélt, hogy

ennek kétszeresére is készülnek, hogy biztosra menjenek.

Korlátoznak, nem korlátoznak?

Miután bizonytalan, hogy a kormány tényleg előbb töltene-e meg több tízezer kórházi ágyat és működtetne 16 ezer lélegeztetőgépet, minthogy a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében szigorú korlátozó intézkedéseket hozzon, így megmutatjuk, mi várhat az országra szélsőséges esetekben

– írja a portál.

A kormány rendre hangsúlyozza a több tízezer kórházi ágyat és a 16 ezer lélegeztetőgépet a betegek kezelésére, így kiszámolták, hogy a járvány elszabadulása hány halálos áldozatot követelne.

“Feltételezések:

  • A szeptemberi néhány tucatról január végére 16 ezerre emelkedik az egyszerre lélegeztetettek száma.
  • Nem az egészségügyi személyzet (orvosok és ápolók száma, ill. mentők) jelenti a szűk kapacitást az ellátásban, hanem a lélegeztetőgépek száma.
  • Nem számolunk azzal, hogy valaki úgy hal meg, hogy nem kerül lélegeztetőgépre.
  • A kormány hosszú ideig nem hoz szigorú korlátozó intézkedéseket, amely megállítaná a járvány terjedését, és a fertőzöttek számának gyors növekedése nem változtatja meg nagymértékben az emberek viselkedését idén.
  • A lélegeztetőgép-kapacitások telítődésének közeledtével (január) a lakosság óvatossá válik és a kormány kijárási korlátozást vezet be.
  • A lépések leszorítják a koronavírus-járvány reprodukciós rátáját, ami 16 ezernél „megfogja” a lélegeztetettek számát január végére.
  • Nem számolunk azzal, hogy ezt kövezően újabb gócpontok alakulnak ki, vagyis gyorsan és hatékonyan sikerül megállítani a járványt, ezáltal január vége után nem kerül újabb lélegeztetett a gépre.”

Konklúzió – szigorúan a feltételezést alapul véve

A fenti modellben január végére összesen 44-73 ezer halálos áldozattal jár Magyarországon a járvány, hiszen minden egyes nap halnak meg betegek, akiknek a helyére (lélegeztetőgépére) újabb és újabb fertőzöttek kerülnek a kapacitáskihasználtság maximumáig. A járvány január végi lecsillapodásával (nem kerülnek újabb betegek gépre) már csak a 16 ezer lélegeztetőgépen lévő eset gyógyulása vagy halálozása a kérdés, ami további 8-13 ezer halálesetet jelent – számol a Portfolio.

Mindez azonban csak elmélet: egyrészt biztosak vagyunk abban, hogy a halálozások gyors felfutásával a kormány hamarabb hoz szigorú korlátozó intézkedéseket, minthogy tízezrek haljanak meg, másrészt nincs is annyi egészségügyi dolgozó, amely el tudná látni ezt az óriási feladatot.

A teljes cikket ide kattintva tudja elolvasni.

legrosszabb variáció

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük