Nyilvános a lista! Ezek a termékek drágultak 40-50 százalékkal - A pénztárcája mit mond? - Városi Kurír

Sorting by

×

Nyilvános a lista! Ezek a termékek drágultak 40-50 százalékkal – A pénztárcája mit mond?

Azoknak a hívőknek a kedvéért, akik a pénztárcájuknál sokkal jobban hisznek a miniszterelnök szavainak, nyilvánossá váltak adatok, amikről tudjuk, hogy mivel számok, így nem hazudnak. Áprilisban húsz éve nem látott, 9,5 százalékos csúcsot döntött az infláció. Az árstop nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket, hiába az árak befagyasztása, sok más termék ára 50-30 százalékkal nőtt.

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Porfolió kérésére hozta nyilvánosságra, hogy milyen termékeknek és szolgáltatások ára szökött az egekbe az ára az infláció hatására. A KSH a fogyasztói kosár összes komponensét nyilvánosságra hozta, amelyből kiderült:

legfőképpen olyan termékek ára emelkedett drasztikusan, amit gyakran vásárolnak az emberek, nemcsoda hát, hogy mindenki kifejezetten gyors áremelkedést tapasztal

– írta a portál.

Drága a barack, a lencse, a paradicsom

A KSH adatai szerint ötven százalékkal nőt meg a tavalyi évhez képest a lencse, a barack, de még fenyődeszka ára is az egekbe szökött. A Statisztikai Hivatal táblázata szerint tavaly

a lencse 803, a barack 671 forint volt átlagosan az április időszakban, most idei évben viszont 1300 forintot is elkértek a boltokban a csomagolt lencséért, az őszibarackért pedig 1030 forintot is fizethetünk.

A listát a parkolás vezeti, de csak azért, mert a Covid miatt az ingyenes parkolás még torzítja a bázisidőszak adatát (ami így magas éves indexet hoz).

varosikurir 1 1
forrás: portfolio.hu

Negyven százalék felett nőtt az ára

  • a paradicsomnak,
  • a csirkecombnak és
  • a réteslisztnek, de jelentős áremelkedést mutat
  • a sajt,
  • a margarin,
  • a kenyér is.

Úgy tűnik, hiába kommunikálta a regnáló kormány,

az árstop végül nem “fagyasztotta be” az egyes helyettesítő termékek árát, a rétesliszt ott van a legjobban dráguló termékek között, illetve hiába árstopos a csirkemell, a csirkecomb ára is kilőtt.

A réteslisztért 223 forintot kellett fizetni, most pedig 338 forintba kerül, a csirkecomb ára pedig 677 forintról 1010 forintra nőt idén áprilisra.

varosikurir 2 1
forrás: portfolio.hu

Építőanyag és más “csacskaságok”

Noha korábban is gyors áremelkedés jellemezte az alapanyagokat, a legjobban dráguló termékek közé mégis bekerült

  • a fenyődeszka,
  • az ablak,
  • a járólap
  • és a csempe is.

Az alapanyagárak elszállása lökte az élmezőnybe ezeket a termékeket, azonban érdemes kiemelni, hogy már korábban is gyors áremelkedés jellemezte ezeket, hiszen

az otthonfelújítási támogatás (a felújítás akár 50%-át is visszatéríti az állam a családosoknak) jelentősen megemelte a keresletet anélkül, hogy a kínálat bármit is változott volna. Ilyen esetekben pedig borítékolható az áremelkedés

– írták.

Ön mennyinek érzi?

A Portfolió a GKI adataira alapozva hozzáteszi,

a vásárlók az áremelkedést kétszer gyorsabbnak érzik, mint a hivatalos adat,

de ez persze nem azt jelenti, hogy így is lenne. Ugyanis egyrészt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a rezsiárak befagyasztása miatt nem nő az energiaár, illetve sokkal ritkábban veszünk olyan termékeket, amelyeknek csökken az ára. Kevesebbet vásárolunk például a tartós fogyasztási cikkeket vagy ruhákat.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.