Sorting by

×

Egymillió forintos fizetésig mindenki magasabb nettó jövedelmet vinne haza! – Ezt ajánlja az infláció ellen az LMP

LMP: a többkulcsos adórendszer ellensúlyozná az inflációt. A párt szerint az általuk javasolt többkulcsos személyijövedelemadó-rendszer ellensúlyozná az infláció miatti áremelkedést, és ezzel sokat könnyítene a hétköznapokon.

Egymillió forintos fizetésig mindenki magasabb nettó jövedelmet vinne haza

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese szerdai, online is közvetített sajtótájékoztatóján arról beszélt: a pártja által javasolt többkulcsos adórendszer bevezetésével az áremelkedést lényegesen meghaladó többletjövedelem maradna a dolgozóknál. Emlékeztetett: a javaslat szerint egymillió forintos fizetésig mindenki magasabb nettó jövedelmet vinne haza. Példaként említette, hogy 220 000 forintos fizetésnél 30 000 forinttal, 440 000 forintos fizetésnél 40 000 forinttal, míg 600 000 forintos fizetésnél 34 000 forinttal vinnének haza többet a dolgozók.

 

Hozzátette:

a párt honlapján létrehoztak egy bérkalkulátort, amellyel mindenki kiszámolhatja, hogy mennyivel maradna több pénze a többkulcsos adórendszer bevezetése esetén.

Az infláció miatt az egészséges élethez szükséges élelmiszerek drágultak a leginkább. A baromfihús 7,7, az étolaj 27, a margarin 8, a liszt 7,2 százalékkal drágult, a friss zöldségek ára pedig 13,4 százalékkal emelkedett. Ezért az adóreformon kívül a kormánynak, szintén LMP-s javaslat alapján, egységesen 5 százalék alá kellene csökkentenie az alapvető élelmiszerek áfáját – mondta Csárdi Antal. Az ellenzéki politikus szerint e két adónem megváltoztatása valóban enyhítene a

“magyar családok által megélt valóságon”.

 

Bérkalkulátor

KSH gyors adatok

Júliusban 4,6%-kal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest
2021. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,6%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,5%-kal növekedtek.

Infláció radar, 2000. januártól
Az élelmiszerek ára 3,1, ezen belül az étolajé 27,5, a munkahelyi étkezésé 8,4, a margariné 8,0, a baromfihúsé 7,7, a büféáruké 7,3, a liszté 7,2, az éttermi étkezésé 6,2%-kal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,1, ezen belül a dohányáruk 18,1%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,8%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a szobabútorok 10,7, a konyha és egyéb bútorok 8,4, az új személygépkocsik 7,5%-kal kerültek többe. A járműüzemanyagok ára 19,8, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 11,9%-kal magasabb lett. A szolgáltatások 2,9, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 11,3, az üdülési szolgáltatások 7,6%-kal drágultak.

1 hónap alatt, 2021. júniushoz viszonyítva:
A fogyasztói árak átlagosan 0,5%-kal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1%-kal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) nélkül számítva áruk átlagosan 0,4%-kal nőtt. Az élelmiszereken belül az étolaj 3,8, a baromfihús 2,1, a vaj és vajkrém 1,5, a száraztészta, illetve a munkahelyi étkezés egyaránt 1,1%-kal többe, az idényáras élelmiszerek 2,4, a sertéshús, valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka egyaránt 0,8, a tojás 0,7%-kal kevesebbe került. A járműüzemanyagok ára 4,2, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 4,1%-kal nőtt. A szolgáltatások 0,4, ezen belül az üdülési szolgáltatások átlagosan 7,8%-kal drágultak.

2021. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:
A fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,2, a nyugdíjas háztartások körében 3,9%-kal emelkedtek.

Kapcsolódó

 

infláció

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.