Ezt kapd ki! - Kálmán László keményen helyretette az LMP-t - Városi Kurír

Sorting by

×

Ezt kapd ki! – Kálmán László keményen helyretette az LMP-t

A kiváló nyelvész, és nem mellesleg harcos demokrata, fontos posztban teszi helyre az LMP-t, de az írás tartalma azoknak is szól, akik Magyarország “nyugathoz tartozásán” fanyalognak.

Hirdetés

Mi az a Nyugathoz tartozás?

Az LMP természetesen egy EU-szkeptikus és antiliberális párt, és persze ez határozza meg minden megnyilvánulásukat (a “retorikájukat”). De azért az megfontolandó, hogy annyira alá kell-e mindent rendelniük ennek, hogy a legnagyobb képtelenségeket mondják minden kanyarban. Ez a szerencsétlen UP például nem érti, hogy miért kell az emberek sokféleségének tiszteletben tartását “összekötni a Nyugathoz tartozással”, sőt, állítása szerint azt sem érti, mi az a Nyugathoz tartozás. Bírálhatja valaki sokszor nagyonis megalapozottan az EU-t és az intézményeit, de ha bevállalja, hogy annyira sötét, hogy még azt sem tudja, mi a Nyugathoz tartozás (és konkrétan Magyarországnak a Nyugathoz tartozása), az már tényleg súlyos.

Csak röviden

“A nyugati világ” mint fogalom az egész világon használatos kifejezés, és teljesen egyértelmű. A nyugati világ közvetlen gyökerei az ókori görög és római kultúra, közelebbről az 1054-es egyházszakadás után Európa nem-bizánci részére utalt, ezután pedig olyan nagy irányzatok kapcsolódtak hozzá, mint a katolicizmus, majd a reneszánsz, a humanizmus, a reformáció, a felvilágosodás, a liberális demokrácia, a tolerancia. Nagyjából ezeket jelenti a nyugati világ, amelynek a vívmányai később persze a világ számos égtáján elterjedtek, de a neve továbbra is ez. Az egyházszakadás környékén (ld. illusztráció) egyáltalán nem volt még világos, hogy Magyarország melyik világhoz fog tartozni, és a magyar kultúra valamilyen értelemben máig is féloldalas ebből a szempontból. Ezért nagyonis tartalmas (és létfontosságú), hogy a Nyugathoz tartozásunkat forszírozza-e valaki. Ha az LMP nem, lelkük rajta, de levonjuk belőle a követketetéseket.

Kapcsolódó

 

LMP

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.