Ezt nehéz lesz ma überelni! Németh Szilárd megkapta a “Rosszat jóval győzd le” érdemérmet - Városi Kurír

Sorting by

×

Ezt nehéz lesz ma überelni! Németh Szilárd megkapta a “Rosszat jóval győzd le” érdemérmet

Németh Szilárd közszolga közösségi oldalán tudatta a hírt, miszerint “lengyel testvérei” méltónak találták őt arra, hogy első magyarként neki adományozzák a “Rosszat jóval győzd le” érdemérmet és egy vérereklyét. Hogy miért? Jerzy Popieluszko emlékének őrzéséért.  emlékének őrzéséért. 

Hirdetés

Hmmm?

Ha tizedannyit szánt volna a kormánymédia arra, hogy megismertesse a hon polgáraival Jerzy Popieluszko nevét és élettörténetét, mint ahogy azt Soros Györggyel tette, akkor most nem állna értetlenül, a vuduzás hatására tapsra ránduló kézzel a magyarság érintettjeinek zöme. De nem tették, hiszen Jerzy Popieluszko személye messze nem alkalmas a gyűlöletnek a gyűlölet keltésre, és akkor meg minek szót vesztegetni rá, gondolhatták..

Háttéranyag

Jerzy Popieluszko 1947-ben született Lengyelország északi részén, földműves családban. Wyszynski bíboros 1972-ben szentelte pappá. Súlyos betegségéből felgyógyulva évekig kórházlelkészként szolgált Varsóban. 1980-ban, Lengyelország sorsdöntő évében lett a varsói Kosztka Szent Szaniszló plébánián káplán.

Amikor a plébánia körzetében lévő acélgyár is csatlakozott a sztrájkoló gdanski hajógyár munkásaihoz, Wyszynski bíboros megbízta őt a sztrájkoló munkások lelkipásztori szolgálatával is. A Szolidaritás szakszervezet betiltása után is kapcsolatban maradt a rábízott hívőkkel. 1982-től minden hónapban szentmisét mutatott be a hazáért. Ezeken egyre többen vettek részt, hamarosan ezrek fogták körül imádkozva a templomot, ami lassan  a munkásellenállás központjává vált. Hamarosan fenyegető levelek érkeztek, majd követ hajítottak az ablakon keresztül szobájába. A varsói káplánt, a lengyel egyházi ellenállás jelképes alakját 1984. október 19-én hurcolták el a kommunista államvédelmi rendőrök.

Soltész Miklós “modern kori keresztényüldözést” vizionál

Vissza a kitüntetetthez….

“Az a hatalmas megtiszteltetés ért, hogy első magyarként vehettem át a “Rosszat jóval győzd le” érmet lengyel testvéreinktől Jerzy Popieluszko emlékének őrzéséért.

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette ezt! Külön öröm számomra, hogy Popieluszko atya családja is jelen volt a jeles eseményen a kobylkai Szentháromság templomban, és hogy egy vérereklyével is megajándékoztak.
Köszönöm”

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.