Sorting by

×

Ezt tedd, ha megérkezik a behívó oltásra, Te viszont már átestél a betegségen

A címben feltett kérdésre, “behívó oltásra” már gyógyultaknak, is  válaszolt Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs legutóbbi sajtótájékoztatóján kedd kora délután,. A téma azért is fontos, mivel egyre többen kapják meg postán az “átesési igazolást”!

Van jó hír is

Az oltások folyamatosak Magyarországon, de még mindig nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag ahhoz, hogy napi szinten például 500 ezer embert oltsanak be. A tervek már megvannak erre, mindez lehetséges is, de a vakcinák mennyisége nem teszi ezt lehetővé. Úgyhogy egyre többen kapnak behívót oltásra.

Jó hír, hogy nemrég az NNK egy nagyobb mennyiséget szabadított fel, ami a következő héten valószínűleg eloltásra is kerül, hogy még több ember kaphassa meg az első adagját, mivel jelenleg ez a fő cél.

Ha megjön a behívó oltásra Készíttessen ellenanyag tesztet

Ugyanakkor adódik a kérdés, hogy mit tegyenek azok, akik az elmúlt hónapokban bizonyítottan átestek a fertőzésen, de most megérkezik nekik behívó oltásra. Müller erre a kérdésre is válaszolt, így ennek megfelelően érdemes cselekedni.

„Mit tegyen, aki néhány hónapja esett át a fertőzésen, és oltási behívót kap? Mielőtt elmegy az oltásra, készíttessen ellenanyagtesztet?”

– hangzott el a kérdés az operatív törzs keddi sajtóeseményén, amin természetesen az országos tisztifőorvos is részt vett-írja a Liner.hu

Mire jók a SARS-CoV-2 vírus ellen termelt ellenanyagot kimutató tesztek?

A szerológiai tesztek a szervezet immunrendszere által, a vírus ellen termelt fehérjék, azaz ellenanyagok kimutatásán alapszanak. Az immunrendszer először egy korai, úgy nevezett IgM, majd egy késői, úgy nevezett IgG típusú ellenanyagot termel.

Az IgM ellenanyagok a fertőzés korai szakaszában jelennek meg. Akut, most zajló megbetegedésre utalnak, szintjük egy bizonyos értéket elérve fokozatosan csökken.

Az IgG ellenanyagok a fertőzés későbbi szakaszában jelennek meg és az esetek többségében tartósan kimutathatóak; a betegség átvészelésére, a betegséggel szembeni védettségre utalnak.

A SARS-CoV-2 IgM és IgG ellenanyagok szintjét egy időben vizsgálva átfogó képet kaphatunk az új típusú koronavírus okozta fertőzés lefolyásáról. Ezáltal nagy valószínűséggel megállapítható, hogy megbetegedett-e az illető, ha igen, akkor a betegség mely szakaszában tart, illetve átesett-e már a fertőzésen és szerzett-e tartós védettséget ellene. (HQLAB)

behívó oltásra
illusztráció Városi Kurír

Ellenanyag teszt már otthon is

Nagy szerencse, hogy a napokban kerül a hazai gyógyszertárakba az első, otthon is használható COVID-gyorsteszt, amely az ujjbegyből vett vérminta alapján mondja meg, hogy átestünk-e valamikor a fertőzésen, és hogy ha oltást kaptunk, kialakult-e a védettség a szervezetünkben. Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi  – írja a terméket gyártó cég közleményében. z az igazi teendő, ha megérkezik a behívó oltásra.

Minden a Covid-19-ről archívumunkból.

behívó oltásra
illusztráció: V.K.

 

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.