Dr. Czeglédy: a Facebookot szabályozni nem kell félnetek jó lesz! - Városi Kurír

Sorting by

×

Dr. Czeglédy: a Facebookot szabályozni nem kell félnetek jó lesz!

“Az elkövetkező hónapok izgalmas témája lesz hazánkban is a közösségi média szabályozása. Bár a kormányzat látszólag azt szondázza, mi lenne, ha már az internetet is korlátoznák (lásd Földi László megszólalása), nyilvánvaló, hogy uniós tagállamként, ráadásul úgy, hogy az internet az életünk szerves részévé vált, ezt soha nem fogják tudni megtenni.

Hirdetés

Igény azonban annál inkább lenne a közösségi média szabályozására

Ezt a témát járom körbe – annak érdekében, hogy el is olvassátok – tömörebb módon és több részben.

(1) Az alapvetésem,

hogy a sajtó (nyomtatott és internetes újságok) és a médiaszolgáltók (televízió, rádió) mellett a technológiai fejlődés és az internet elterjedése eredményeképpen színre lépett egy új médiatartalom-szolgáltató: a közösségi média.

(2) Mindnyájan,

akik a Facebookot, az Instagramot, a YouTube-ot, a Twittert (és így tovább) használjuk, „újságírókká” váltunk abban az értelemben, hogy azzal, hogy posztot, kommentet írunk, képet, videót készítünk és publikáljuk, vagy más írását, képét, videóját, cikkét megosztjuk, tartalmat hozunk létre, vagy más tartalmáról adunk hírt (híresztelés).

(3) Alapvetésem másik eleme,

hogy a sajtó – ebbe most beleértem az egyszerűbb megfogalmazás érdekében a továbbiakban a médiaszolgáltatókat is – a negyedik hatalmi ág a klasszikus felsorolás szerinti törvényhozói, bírói, végrehajtói hatalmi ágak mellett.

(4) Magyarországon a sajtót szabályozzuk,

van egy sajtótörvényünk (a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény) és egy médiatörvényünk (a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény).
A sajtótermékek (írott, internetes) szabályozása „lazább”, a médiaszolgáltatók (televízió, rádió) szabályozása feszesebb arra való hivatkozással, hogy ezen szolgáltatások olyan csatornákat használnak (frekvenciák), amelyek korlátozottan állnak rendelkezésre. Azaz míg elviekben például végtelen számú internetes újság alakulhat, addig az országos és helyi rádiók száma véges.

(5) A sajtó szabadságát az Alaptörvény védi,

a sajtótörvényben ez így jelenik meg: Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét. Megjegyzem, hogy egy ország csak akkor szabad, ha a sajtó is szabad, nem véletlenül kezdődött így a márciusi 12 pont: „kívánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését”.

(6) Az állampolgároknak kifejezetten joguk van a tájékozódáshoz,

tájékoztatáshoz, ez a sajtótörvényben így jelenik meg: mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint a jelentőséggel bíró eseményekről. A sajtó – a médiarendszer egészének – feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás az ügyekről és eseményekről.

(7) A szabályozásnak az is része,

hogy akiről a sajtóban valótlan tényt állítanak, híresztelnek, követelheti helyreigazító közlemény közzétételét, valamint a médiaszolgáltatások kiegyensúlyozottan kötelesek az állampolgárokat tájékoztatni.

(8) Joggal merül fel,

ha már a sajtót szabályozzuk, szabályozni kellene az új médiatartalom-szolgáltatásokat is.

(9) A fentiek fényében

viszont azt kell megvizsgálnunk, lehet-e a közösségi médiát teljes egészében, mindenkire nézve, a sajtóhoz hasonlóan szabályozni. A válaszom: nem lehet.

(10) Sokan – a magyar kormány is – abból indulnak ki tévesen,

hogy – egy példánál maradva – a Facebookot kell megregulázni, mert nem fogadható el, hogy a Facebook nehezen átlátható módon tilt le posztokat, kommenteket, felhasználókat. Egyetértek abban, hogy a volt USA elnök letiltása veszélyes precedenst teremtett, azonban a politikusok ne bújjanak az átlagemberek mögé. A jogalkotók politikusok, akik elsősorban saját maguk miatt aggódnak. Nyilván rossz lenne a Fidesznek, ha a közösségi médiában korlátozottan tudnának megjelenni a választás előtti egy évben, de a jelenlegi ellenzéknek is rossz lenne, ha jogaikat korlátoznák.

(11) Ha mindenkire nézve szabályozni akarnánk a közösségi médiát,

akkor az azt jelentené, hogy bárki fordulhatna bírósághoz, vagy egy hivatalhoz, ha jogait a közösségi médiában valaki korlátozná, vagy megsértené. A korlátozás pedig nem csak a Facebooktól eredhet (hogy maradjak ennél a példánál), hanem egy másik felhasználótól is. Azaz amennyiben bármelyikünk kislánya vagy unokája letiltja az Instán vagy a TikTok-on az egyik osztálytársát, akkor ez az osztálytárs is fordulhatna bírósághoz vagy a Fidesz tervei szerint egy hatósághoz (lásd lengyel elképzelés). Továbbá azt sem lehetne egy magánfelhasználótól, de még egy politikustól sem elvárni, hogy kiegyensúlyozottan számoljon be egy számára fontos ügyről, eseményről. Jogunk van a saját szubjektumunkon keresztül láttatni az eseményeket a bennünket olvasókkal, nézőkkel. Az is beláthatatlan következményekkel járna, ha helyreigazítást lehetne kérni egy Facebook-poszt tartalma miatt. Nincs az a bíróság, vagy hatóság (és azt követően a bíróság), aki ezzel az ügyleterheltséggel megbirkózna.

(12) Álláspontom szerint,

ha ezt az új médiát szabályozni akarnánk, akkor a felhasználók személyi körét szűken kellene meghatározni. Ehhez végre definiálni kellene, kik a közéleti szereplők (nincsen jogilag a mai napig meghatározva), mert ezen körnek a szabályozás alá kellene kerülnie, ha már annyira akarják. Ez esetben például a miniszterelnök hivatalos Facebook oldaláról nem lehetne csak úgy letiltani az embereket, biztosítani kellene, hogy azt bárki olvashassa, megoszthassa, kommentárt fűzzön hozzá. Ha pedig a miniszterelnök munkatársai valakit mégis letiltanak, az illető igénybe vehessen ez ellen hatékony jogvédelmet. Ez a kis részlet is jól mutatja, milyen mélysége lehetne a szabályozásnak.

(13) Hiba lenne csak az alá-fölérendeltségi viszonyokat szabályozni

a közösségi médiában (a Facebook a fölérendelt, mert mind ki vagyunk neki szolgáltatva), a mellérendelt szereplők viszonyát is rendezni kellene. Feltéve, ha tényleg szabályozni akarjuk a közösségi médiát.

Folytatom. És várom építő jellegű gondolataitokat, véleményeteket….”

figyu

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Dr. Czeglédy: a Facebookot szabályozni nem kell félnetek jó lesz!

  • 2021.02.08 - 17:56
    Közvetlen hivatkozás

    ngem tiltottak mert mertem valakinek irni egy mocsok kommentre, hogy hülye és biztos hideszhivő.. ezért a fiókom tiltották. Facebook egy kormánypárti szenny oldal, biztos lefizetett mocsok oldala

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.