Összesen 14 órányi eredményes operáción jutott túl tegnap a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány háromfős orvoscsoportja. Dr. Csókay András és Dr. Hudák István idegsebész, és Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész a korábbi eredményes bangladesi szakorvosi missziók nyomán kapta meg a felkérést tavaly a kétéves Rabia és Rukia szétválasztására.

A koponya összenövés még a sziámi ikrek között is igen ritka:

az összes eset mindössze 2-6%-a. A probléma megoldása rendkívül nehéz, gondosan megtervezett műtétsorozattal lehetséges, amelynek első lépése 2018. február 28-án sikerrel zárult. Ekkor a fő agyi szállítóér-hálózat szétválasztása történt meg rendhagyó módon, endovaszkuláris úton, azaz a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel.

Magyar orvosok választanak szét egy koponyájuknál összenőtt sziámi ikerpárt

Az orvostudományi áttörést jelentő,

kétlépcsős agyi érszakasz-szétválasztás második lépésére augusztus 19-én került sor. Ez új utakat nyithat meg az agyi érbetegségek, daganatok és a sziámi ikrek kezelésében.

A hátralévő beavatkozásokra való hazai felkészülés során nagy teljesítményű számítógéppel végzett elemzéssel és 3D-s modellezéssel, az ikrek agyának pontos feltérképezésével derült fény arra, hogy lehetőség van még egy érelzárásra a végleges koponyaszétválasztás megkönnyítéséhez.

Ezt a műtétet végezték most el az Alapítvány orvosai – ismét a világ egyik legismertebb neurointervenciós szakemberének, Hudák doktornak a vezetésével Bangladesben.

(forrás: MTI OS)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét