Farkasházy Tivadar: Egy helyen több a legesélyesebb

Amennyiben ön ideológiai kötöttségek nélkül, vagy azt most egyetlen napra félretéve – mert mindenáron kormányváltást akar – a legesélyesebb jelöltet keresi, magam is közéjük tartozom – szóval ezen, kizárólag ezen olvasóimnak kijelentem, hogy minket becsapnak.

Jelenleg legalább hat ilyen lista kering, nem sorolom fel őket, mert ezzel is növelném a kavarodást.

A hetediket az MSZP kinyomatta, de nem adta közre, mert nem akarja élezni a DK-val való viszonyát. Amennyiben ön nézi a Hír TV-t, az egyiket folyamatosan olvashatja, mert állandóan fut a műsoraik alatt, túlnyomó részben jobbikosokat nevez meg, miután Simicska intézete, az Iránytű „a politikai és gazdasági folyamatokat nemzeti konzervatív aspektusból kutatja.” Hogy egzakt adatok hogyan lehetnek nemzeti konzervatívak, az volt matematikusként nem fér a fejembe, vélhetően kizárólag kezeknek szánták.

De ez most nem az egyik vagy a másik ellenzéki oldalnak szól, hanem mindegyiknek, beleértve azokat a jó szándékú civil formációkat, akik ilyen lista elkészítésére adták a fejüket. Ugyanis ezek kioltják egymást, durvábban fogalmazva, továbbra is kijátsszák egymást a felek, hiszen az egyik lista keresztezi a másikat, ha az egyik ember ennek hisz, a másik meg annak, eltérő szavazataikkal akaratlanul is a Fideszt segítik.

Nem beszélve azokról, akiknél nincs internet, s az éppen becsöngetőnek hisznek, vagy a szomszédnak, aki ki tudja, honnan szerezte az adatát, vagy ki bízta meg vele.

A legesélyesebb jelölt ugyanis kizárólag az,

akiben az esélyesek megállapodnak, és ezt a hátralévő időben igyekeznek mindenkihez eljuttatni. Akár úgy is lehet valaki a legesélyesebb, hogy ha három helyen második egy párt jelöltje, akkor a megállapodás révén a harmadik megelőzi körzetében a nála esélyesebbet. És ezt a szavazók tudomásul veszik, a magasabb cél érdekében nem maradnak rosszkedvűen otthon, hanem minél többen elmennek az ajánlottra szavazni.

Amennyiben a pártok nem akarnak még ilyen szinten se együttműködni, akkor legalább azt érjék el, hogy csak egy olyan lista keringjen, amelynek hitelességét egyikük se vonja kétségbe, még ez is több a semminél. Ha ezt a kormányváltást akaró szavazók nem képesek elérni, akkor marad Orbán. Marad Semjén, Kövér, Kósa, Rogán, Lázár, Mészáros, Vajna, Garancsi, Tiborcz, Matolcsy, Polt, Tállai, Szijjártó, Bayer, Bencsik…

Amit pedig a Republikon Intézet állít, hogy ezt a választók a pártok nélkül is mindenhol tudják, az képtelenség, elég, ha 20-25 billegő körzetben megosztják magukat. Igaz, hogy ez is hozhat valamit a konyhára, de sokat nem javít a helyzetünkön, ha 75 ellenzéki helyett 80 ül a 199 fős parlamentben, legfeljebb nekik jön jól a magasabb apanázs a heti siránkozáshoz.

Tisztában vagyok vele,

hogy a választók egy része, különösen a Jobbiké semmiképpen se szavaz át, lelkük rajta, ha beigazolódik, legalább meglesz a fő felelős, ők pedig élvezhetik az ezüstöt, mint a gladiátorok a római arénában. De amit elvesztünk a vámon, megnyerünk a réven, mivel sok százezren vannak, akik kormányváltást akarnak, ám nem találnak hozzá esélyes jelöltet, így jóval többen eljönnének közülük szavazni, hiszen lenne értelme.

Amennyiben ön azt vallja, hogy egy osztályban igenis lehet négy legszebb lány, akkor a fentieket tekintse tárgytalannak. A végén egy pillanatra felrúgnám a matematikát, hogy azért egy halvány poén maradjon a végére, szóval úgy tűnik, hogy több ellenzéki alakulatban sincs legokosabb, sőt inkább az ellenkező, korántsem oly megtisztelő címért harcolnak. S egyelőre rengeteg az esélyes. Vagyis az ellenzéki pártok egy-egy mentőcsónakért marakodnak, amikre mi nem férünk fel, így a vízben hagynak bennünket. Ahelyett, hogy közösen elfoglalnánk a hajót!

Gáborok és Emőkék országa – basszus, és a választás meg a nyakunkon!

Kíváncsi a választás másnapjára? – itt vannak az eredmények!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük