Farkasházy Tivadar: sokkal közelebb, mint az gondolni szoktuk

Lukasenka, Európa utolsó diktátora – aki a kisfiát mindenhová magával viszi, hogy tanulja az utódlást – vasárnap választást tartott. Eddigi győzelmei: 1994-ben 80%, 2001-ben 77%, 2006-ban 84%, 2010-ben 80%, 2015-ben 84%, most megint a szavazatok 80%-át kapva, mert ezt szereti a legjobban.

Az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9%-ot kapott, mégse legyen kétszámjegyű

Aki viszont alternatív exit pollok alapján szintén győztesnek hirdette magát 70-90% közötti eredménnyel, ellenőrizni lehetetlen, mivel egyetlen kormánypárti közvéleménykutató van az országban, a függetlenek már tíz éve kimenekültek. Azóta tüntetnek, s mivel már háromezret őrizetbe vettek, Lukasenka ellenfele jobbnak látta, ha hétfőn elmenekül, s bár a csapata azóta nem látta,

„Szvetlana Cihanouszkaja biztonságban, Litvániában van”

– írta keddi Twitter bejegyzésben Linkevicius litván külügyminiszter.

Igazából nem ő indult volna, ám a választás előtt letartóztatták a legesélyesebb Babarikát, akinek a kampánystábja ezután Cihanouszkaja mögé állt be. Aki azért indult, mert a választáson indulni akaró vlogger férjét is letartóztatták.

Végül ő lett a közös ellenzéki jelölt, aki mögé Babarika emberein túl még az országot a választások előtt elhagyó Cepalko elnökjelölt hívei is felsorakoztak. Sokan Putyin kezét látják mindebben, aki már évekkel korábban csatlakozásra szólította fel Lukasenkát, de csalatkoznia kellett, így most már korántsem olyan olcsón kapják a földgázt és a kőolajat.

Orbán Viktor gratulációjáról e percekben még nem tudni,

hiszen nemrég járva ott kaláccsal és virággal fogadták, vagyis nem karóval, mire Orbán felszólította az Európai Uniót, hogy szüntesse be a Fehéroroszország elleni szankciókat, talán elfelejtette, hogy ő is az EU tagja. Itthon e forró kézszorítás nem keltett különösebb felzúdulást, hiszen a magyar emberek jórészének Lukasenka disznóságairól fogalma sincs, Orbáné se igazán érdekli a többséget, csupán párezer szurkoló szokott szitkozódni, amikor a belarusz bajnok BATE Boriszov valamelyik európai kupából rendre kiveri magyar ellenfelét.

Igazából mindezt egy orbáni mondat miatt írtam, aki Minszkben kijelentette:

„a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”.

Magam is így gondolom,

elvégre ha Lukasenka Európa utolsó diktátora, akkor Orbán az utolsó előtti, s talán nem ártana a magyar ellenzéknek tanulmányozni az ott történteket, mikor hová kell menekülni, mert könnyen elképzelhető, hogy egyszer nálunk is hasonlóan történnek a dolgok, mindenesetre nem lenne jó, ha erről is Putyin döntene, mint ahogy azt most sokan tudni vélik. Bár akkor talán a litván külügyminiszter is óvatosabb lenne Cihanouszkajával. Persze az igazi az lenne, ha akkor majd Orbán menekülne. Karóval vagy virággal, részletkérdés.

Forrás

riasztás

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük