Kerítésen innenKiemelt hírek

Fázós (rázós?) hét vár ránk!

tel-het

Ha úgy érzi, hogy “kifázta” már magát erre a télre, nagyot csodálkozik majd, ha az előttünk álló héten mínisz 10 fokot is mutat majd a hőmérője!

Vasárnap délután

az ország túlnyomó részén borongós, párás, foltokban ködös idő lesz jellemző. Az északi országrész fölött időszakosan elvékonyodhat a felhőzet, de számottevő napsütés ott sem valószínű.

Elvétve bárhol előfordulhat ködszitálásból eredő rövid hószállingózás, majd késő délutántól kezdődően, a délnyugati határvidéken már nagyobb eséllyel alakul ki tartósabb hószállingózás. Mérsékelt, estétől kissé élénkülő ÉK-i szél fúj.

Éjjel a délnyugati, déli megyékben elszórtan lehet hószállingózás, gyenge hóesés. Abban a térségben vékony, 0-4 cm-es hóréteg is összegyűlhet. Az ország túlnyomó részén továbbra sem valószínű említést érdemlő csapadék. Nyugaton és keleten élénk marad a szél. Hajnalban, az északnyugati, északi országrész fölött elvékonyodhat a felhőzet.

Hétfőn

délelőtt, a középső és déli országrészben borús lesz az ég, a déli megyékben elszórtan lehet hószállingózás, hóesés. Eközben az ország északi harmada felett várhatóan lecsökken, elvékonyodik a felhőzet és kisüt a nap.

Délután is marad a kettősség: északon kevesebb felhő, változó napsütés, míg délen borongós idő, elszórtan hószállingózások a valószínűbbek.

Éjszaka, délkeleten, keleten várható elsősorban gyenge havazás, néhol esetleg havas eső. Északnyugaton a derültebb égbolt miatt erősebb fagy valószínű hajnalra, de délen is fagypont alá hűl a levegő.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • vasárnap délután 0 – +3,
  • hétfő reggel északon -4, délen 0,
  • hétfő délután 0 – +3,
  • kedd reggel északon -7, délen -1 fok körül alakul.

Legvalószínűbb folytatás

Kedden reggel a keleti határvidéken még lehet hószállingózás, de már kelet felé távozik a csapadékot adó felhőzet. Változóan napos-ködös, párás, illetve ködfelhős időre van kilátás. Gyenge marad a légmozgás. Napközben is csak kevéssel fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Este felhősödés várható.

Éjszaka északnyugaton, majd északon, reggel már északkeleten fordulhat elő időszakos hóesés.

Szerdán, csütörtökön és pénteken hidegfront hoz erősödő, időnként viharossá fokozódó ÉNY-i szél mellett felhőátvonulásokkal érkező szórványos hózáporokat, hóeséseket.

Szombatra előreláthatólag elhagyja térségünket a front. Mögötte, a hétvégén hideg, reggelenként erősen fagyos, napközben is sokfelé fagypont alatti, alapvetően napos idő ígérkezik, de változó vastagságú fátyol, illetve rétegfelhőzet szűrheti a napsugarakat.

Biometeorológia

Vasárnap borongós idő mellett, gyenge hidegfronti hatás várható. Egy mediterrán ciklon felhőzete húzódik fölénk, de számottevő csapadék estig sehol nem várható, legfeljebb a déli, délnyugati határszélen fordulhat elő hószállingózás.

Gyenge fejfájás előfordulhat. A korábbi törések, műtétek helyén enyhe fájdalom jelentkezhet. Esernyőt nem kell magunkkal vinni. Hidegebbre fordult az idő. A megfázás és egyéb megbetegedések elkerülése céljából ilyenkor már ajánlott a fej, illetve fejbőr védelme is a hideg levegőtől (“tudom, tudom: sapka, sál…”).

Hétfőn is a tőlünk délre elhelyezkedő mediterrán ciklon okozhat a déli és keleti megyékben időszakosan hóeséseket. Az elszórtan kialakuló hólepel is nagyon csúszóssá teszi az útfelszínt, nő a veszélye a megcsúszásos baleseteknek. Ez különösen idős korúaknál veszélyes, mert a csontritkulás miatt könnyebben törnek és lassabban gyógyulnak a csontok.

A téli hőmérsékletek, fagyos reggelek hatására jobban kiszárad a szabad bőrfelület, érzékennyé, sérülékennyé válik. Zsírosabb krémek, illetve kesztyű használatával megelőzhetőek a kellemetlenségek.

Forrás

lapzsemle

About Author

Comment here