Nem a háborúkban, hanem a civil életben halnak meg többen fegyvertől

Egy kutatás az elmúlt évtizedek fegyverek által okozott haláleseteit elemezte szerte a világon. Ezek zöme hat országban történt.

Az elmúlt években meghaladta a fegyvertől elhunyt áldozatok száma azon áldozatokét, akik háborúkban vesztették életüket. A vizsgálat 1990-2016 között vizsgálta a fegyverrel elkövetett emberöléseket és öngyilkosságokat, illetve a fegyverbaleseti statisztikákat.

Fegyverek általi elhalálozás a világon nevet viselő kutatás a világ 195 országának statisztikáit elemezte.

Kiderült, hogy bár 1990-ben 209 ezer, fegyverrel összefüggésbe hozható halálesetet jegyeztek fel, ami 2016-ra 251 ezerre nőtt, de a populációnövekedést figyelembe véve, ez arányaiban évi 0,9 százalékos csökkenést jelez.

A fegyveres halálesetek zöme hat országra koncentrálódik, amelyek viszont nem teszik ki a világ népességének a tíz százalékát. Az Egyesült Államok, Brazília, Mexikó, Kolumbia, Venezuela és Guatemala a legfertőzöttebb terület.

A legnagyobb arányban Salvadorban követtek el gyilkosságot fegyverrel, ahol 100 ezer lakosra 38,9 emberölés jut. Ezzel szemben Szingapúrban 100 ezer lakosra 0,1.

A becslések szerint 2016-ban a fegyveres halálesetek 64 százalékát emberölések tették ki, 27 százalékát fegyverrel elkövetett öngyilkosság, 9 százalékban pedig fegyveres baleset.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó:

A bíróság leállította a 3D-ben kinyomtatható fegyverek forgalmazását

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük