Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet és éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek!

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök gyakorlatilag lekapcsoltatta az internetet egész Fehéroroszországban – írja a The Guardian.

2020. június: “Sokkal közelebb vagyunk a belaruszokhoz, mint azt gondolni szoktuk” (Orbán)?

A cikk szerint a lépéssel az elnök nagyon megnehezítette a tüntetők dolgát, akik eddig Telegramon szervezték meg az akcióikat. A demonstrálók most virtuális magánhálózatokon, illetve wifire kapcsolódva próbálnak kapcsolatban maradni. A lap úgy véli, hogy az internet lekapcsolásától Lukasenka azt reméli, hogy az ellene zajló tüntetések így véget érnek.

Nem ez az egyetlen drasztikus intézkedés. Egy lengyel újságíró Twitteren közzétett videója szerint: a rendőrök éles lőszer használatára kaptak engedélyt arra az esetre, ha a járműveiket megtámadnák a tüntetők.

Már ketten vesztették életüket és több mit százan sebesültek meg

a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás – pontosabban a valószínűleg elcsalt eredmények közzététele – után kitört tüntetésekben. Az ellenzékiek és a rendőrség közötti összecsapások két éjszaka óta tartanak, s miközben a hivatalos adatok szerint a voksok nyolcvan százalékát megszerző Alekszandr Lukasenka államfővel szemben álló erők általános sztrájkot hirdettek, kedd estére újabb tüntetéseket is szerveztek.

Vasárnap mintegy háromezer, hétfőn pedig több mint kétezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Forrás

Kedden azonban nyilvánosságra került egy hangfelvétel arról, hogyan folyhatott a vasárnap leadott voksok összesítése. Augusztus 4. és 8. között levélben is lehetett szavazni, ezek ellenőrzésére végképp nem volt esélye az ellenzéknek. Cihanouszkaja stábja arra kérte a választókat, lehetőleg vasárnap szavazzanak, mivel ezeket nehezebb manipulálni.

Hogy mennyire, az a felvételből kiderül, amelyen Vityebszk egyik kerületének vezetője arról győzködi az iskolai tanárokból álló választási bizottságot, hogy

változtassák meg az eredményeket, hogy ne a szavazólapon harmadik jelölt (Cihanouszkaja) nyerjen bő hetven százalékkal, hanem a negyedik jelölt (Lukasenka) győzzön ennyivel.

Beszédének lényege: mindenki szeretné később is a munkáját végezni, nem azokat az időket éljük, amikor a lelkiismeretet kell követni.

– Kollégák még egyszer mondom, önök dicséretet érdemelnek, közösségként is, világossá tették álláspontjukat. Én ezért nagyon tisztelem önöket. De most másképp kell csinálni

– mondta Szergej Sztasevszkij.

– És hogy nézzünk az emberek szemébe? Hogy nézzünk a diákjaink és a szüleik szemébe

– kérdezték a választási bizottsági tagok. A kerületi vezető elmondja, hogy mindent ért, de nem lenne jó, ha itt kilógnának az eredmények. Egy tanár felvetette, hogy korábban is volt, aki a választások után az eredmények láttán manipulálással vádolta a bizottságot, és joggal mondta, hogy az ilyeneknek nincs joguk arra, hogy ezután gyerekeket tanítsanak bármire.

– Ismétlem, meghallottam az önök különvéleményét, de higgye el, ha ezt meghallja még valaki más is, akkor én… nem tudom megjósolni a következményeket

– jelentette ki a kerületi vezető.

A hangok, léptek alapján a tagok egy része végül hozzájárul a jegyzőkönyv módosításához

Többen azonban nem írták alá a jegyzőkönyvet. A kerületi vezető elmondta, elég, ha a bizottság kétharmada marad jelen – írta meg a 168ora.

suli

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük