Sorting by

×

Fej-fej mellett: Vajda Zoltán még legyőzheti Szatmáry Kristófot

Miközben már a média végeredményt hirdetett a tegnapi országgyűlési választáson, nem árt figyelmeztetni, hogy tucatnyi választókerületben 98 százalékos feldolgozottságnál fej-fej melletti részeredmények vannak.

Ezekben az OEVK-ban a külföldről érkező szavazatok – jellemzően az ellenzék javára –  és az átjelentkező szavazók voksai akár meg is fordíthatják az állást.

Ilyen Budapest 17. számú OEVK-ja Csepelen, ahol az ellenzék jelöltje Dr. Szabó Szabolcs mindössze 1913 szavazattal vezet Németh Szilárd (Fidesz) előtt. Persze, a külföldről érkező szavazatok inkább Szabó Szabolcsot erősítik, akkor neki nincs félnivalója.

Hasonló a helyzet a belvárosban, ahol az egyes OEVK-ban Csárdi Antal 1732 szavazattal vezet Böröcz László (Fidesz) előtt, ám ide még 5091 maximális szavazat várható.

Még szorosabb a helyzet Dunaújvárosban, ahol a Fejér 4-es számú OEVK-ban Kálló Gergely (Jobbik) az ellenzék jelöltje sokáig vezetett, ám idővel Dr. Mészáros Lajos (Fidesz) átvette a vezetést. Jelenleg a fideszes jelölt 1549 vokssal vezet.

Budapest 16. számú OEVK-ban Hiller István (MSZP) 1507 szavazattal vezet Földesi Gyula (Fidesz) előtt.

A X. kerületben Arató Gergely (DK) előnye 1215 voks Dr. Pap Sándor (Fidesz) előtt.

Óriási a csata Miskolcon, ahol a BAZ megyei 2-es OEVK-ban Dr. Varga László (MSZP) 1030 szavazattal van lemaradva Dr. Kiss János (Fidesz) mögött.

A XV. kerületben Barkóczi Balázs (DK) pontosan 1000 vokssal vezet Dr. Pintér Gábor (Fidesz) előtt.

Fordított a helyzet a 14. számú OEVK-ban, ahol Dunai Mónika (Fidesz) előnye mindössze 761 szavazat Szilágyi Györggyel (Jobbik) szemben.

TOP 3

Kunhalmi Ágnes (MSZP) előnye 449 voks Dr. Lévai Zoltán Istvánnal szemben.

Pécsen Mellár Tamás (LMP) 255 szavazattal vezet Kővári János (Fidesz) előtt.

Végül a XVI. kerületben elolvadt Szatmáry Kristóf (Fidesz) előnye, Vajda Zoltán 38 vokssal van lemaradva, ami könnyen megfordítható, hiszen a Budapest 13. számú OEVK-ba még 2911 szavazat érkezhet.

„Jelen állás szerint 38(!) szavazat a hátrányom. Meg kell még számolni közel 600 szavazatot egy szavazókörben, 1000 körüli átjelentkezéssel ideszavazót és 1000 külképviseleti szavazatot. Most így állunk”.

Még legfeljebb 293 ezer, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számolták meg a szavazatszámláló bizottságok. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazók, a külképviseleteken voksolók és azok szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaznak, ahová ezeket a voksokat még “várják”.

Azok a választópolgárok, akik az országgyűlési képviselők választásán és a népszavazáson nem lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen vagy a 145 külképviselet egyikén szavaztak, a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavaztak, így szavazataikat vissza kell juttatni a lakóhelyük szerinti választókerületbe.

A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 243 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat. Mind a 106 egyéni választókerületben van azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis “várják” a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait, és csak azt követően számlálják össze a voksokat, amint azok is megérkeztek. Ezekben a szavazókörökben leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik őket.

Forrás: NVI / MTI

átver

Egy hozzászólás itt: “Fej-fej mellett: Vajda Zoltán még legyőzheti Szatmáry Kristófot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.