Ha tetszik, ha nem, fejenként 12 ezer forinttal támogattuk tavaly a protekciós egyházakat

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a kormány szavazatokat akar vásárolni azzal a 119 milliárd forintnyi támogatással, amelyet tavaly év végén ítéltek meg az egyházaknak.

A támogatás 72 százalékát a reformátusok kapták

Niedermüller Péter hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy emiatt az ország minden polgára 12 ezer forinttal volt kénytelen támogatni a kiváltságos egyházakat és felekezeteket.

Az EP-képviselő feltűnőnek nevezte, hogy a támogatás 72 százalékát reformátusok kapták. El lehet gondolkozni, hogy azért, mert a miniszterelnök maga is reformátusnak vallja magát, de talán sokkal inkább azért, mert a Fidesz elsősorban a Jobbik szavazóiból szeretné bővíteni saját bázisát – fogalmazott. Hozzátette, hogy a református egyház híveinek körében ugyanis „igencsak visszhangra talált a Jobbik eredeti szellemisége”.

A Fidesz főleg a jobbikos szavazókat csábítja

Arra a kérdésre, hogy ez utóbbi állítására van-e bizonyítéka, ifj. Hegedűs Lorántot és a lelkipásztornak a Jobbik képviselőjeként dolgozó feleségét említette példaként. További kérdésre azt mondta, hogy a Jobbik korábban sok támogatást kapott helyi református szervezetektől, és volt, hogy a református egyház akár nyilatkozatban is kiállt a párt szélsőjobboldali szellemisége mellett.

Niedermüller Péer arra is külön kitért, hogy a támogatásból az Egységes Magyar Izraelita Hitközség is kapott 450 millió forintot. Így talán kicsit jobban értjük azt, hogy a hitközség vezető rabbija, Köves Slomó miért ajánlgatta szórólapon a választók figyelmébe a kereszténydemokrata Hollik Istvánt – mondta az alelnök.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük