7 érdekesség a Black Friday történelméből

A fekete péntek manapság hatalmas vásárlási őrület, ami egyeseknél örömet, míg másoknál bosszúságot okoz. Az „ünnep” természetesen Amerikából indult, és nem is olyan zökkenőmentesen. Nézzünk 7 érdekességet, amelyek a Fekete Péntek történelmét jellemzik.

Hét érdekesség, amely a Black Friday születéséhez és „életéhez” kapcsolódik:

  1. A Black Friday eredetileg negatív dologhoz, egy tőzsdei összeomláshoz kapcsolódott. 1869-ben két férfi aranyból próbált profitot termelni a tőzsdén, de a rendszerük összeomlott, és ez év szeptember 24-e vált Fekete Péntek néven ismertté.
  2. 1966 óta használják ezt a kifejezést a hálaadást követő péntekre, eredetileg a forgalmas közlekedésre utalva. Philadelphiából származik ez a fajta használata a Fekete Pénteknek, amely a karácsonyi bevásárlószezon hatalmas tömegeire, autós dugóira utalt.
  3. Az 1980-a évek végéig a kereskedők nem használták ezt a kifejezést a bevásárlással kapcsolatban, ekkor azonban mégis elkezdték használni, azonban pozitív értelemben, hiszen az év legtöbb napjával ellentétben ebben az időszakban kezdtek csak el igazán nagy profitot termelni.
  4. Ma egy átlagos amerikai körülbelül 335 dollárt költ el a Hálaadás hétvégéjén. Egy 2017-es tanulmány szerint az amerikai fogyasztók több mint 5 milliárd dollárt költenek egy fekete péntek alkalmával.
  5. A Black Friday 2018 időpontja: 2018. november 23. péntek.
  6. A Black Friday napján világszerte a televízió fogy a legjobban a boltokból. A legtöbb pénz ebben az időszakban elektronikai berendezésekre megy el, és a legtöbb ember ilyenkor vásárol magának TV-t.
  7. Nem csak arról van információ, hogy az elektronikai eszközök fogynak a legjobban ebben az időszakban, hanem arról is, hogy állítólag éves szinten a legtöbb hívást ilyenkor kapják a háztartási szerelők is. Ilyenkor van a legtöbb probléma a konyhai mosogatógépekkel, vízvezetékekkel és a szemétszállítás is sokkal intenzívebb. Ez mind azt bizonyítja, hogy ezekben a napokban fogyasztják a legtöbb élelmiszert otthon az emberek.

  Különös dolgok köthetők tehát a Fekete Péntek fogalmához, mindenesetre az biztos, hogy ez az év legforgalmasabb időszaka a kereskedelem szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük