Fekete ruhában állnak ki a feljelentett igazgató mellett

Botrányos vezetőváltás jöhet Budapest egyik legnagyobb szakközépiskolájában. A Bánki Donát Szakközépiskola tantestületének 96 százaléka támogatta az igazgatót, de a fenntartó most vizsgálatot indított, állítólag a kisebbségben maradt kollégák feljelentésére.

Azonnali hatállyal fel akarják menteni

Fekete ruhában kísérik el pénteken reggel nyolckor a kollégái Kovács Leventét, a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatóját az intézményfenntartó, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Váci úti épületéhez – ahol az intézményvezetőt várhatóan azonnali hatállyal felmentik majd tisztségéből. Legalábbis ettől tartanak a szakközépiskola tanárai, akik tavaly 96 százalékos többséggel választották meg igazgatónak Kovács Leventét.

A jelenlegi igazgatóval a légkör és a szakmai színvonal is javult

Ő egyébként már két éve van a Bánki élén. Elődjét akkor a tantestület 70 százalékos többséggel utasította el. Mint egy dolgozó a Népszavának elmondta, a német tanári végzettségű igazgatónő teljesen inkompetensnek bizonyult a műszaki szakközépiskola vezetésére. Emiatt hamar feszültté vált a helyzet közte és a tantestület nagy része között. Szakmailag sem voltak vele elégedettek.

A mérnök végzettségű Kovács Leventét ezek után először egy évre, megbízással helyezték az iskola élére, majd jött a tavalyi választás, ahol megszerezte a 96 százalékos támogatást. Azóta – a névtelenséget kérő tanár szerint – sokkal jobb, nyugodtabb légkörben dolgozhatnak és a főleg autóipari hiányszakmákban képzést biztosító iskolában a színvonal is sokat javult. Ennek elismerése volt valószínűleg, hogy az intézmény a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kitüntetését is elnyerte és intézményes kapcsolatra lépett a Kölni Kereskedelmi Kamarával. Kovács ráadásul birkózó edzőként is dolgozik, és ebben a minőségében egy sportprogramot is kidolgozott az intézmény tanulóinak – akik közül sokan hátrányos helyzetűek –, hogy a sport révén csökkentse a lemorzsolódást.

Adminisztrációs vizsgálat – tíz évre visszamenőleg

A szakképzési centrum azonban nemrég vizsgálatot indított a Bánkiban, adminisztrációs hiányosságokra hivatkozva, illetve arra, hogy állítólag rendszeresen az iskola tanműhelyében szerelik a tanárok vagy akár egyes diákok autóit is. Ezzel kapcsolatban annyit lehet tudni, hogy adminisztrációs problémák valóban voltak vagy vannak, de ezt a nyilatkozó tanár annak tulajdonította, hogy az igazgatóváltáskor az előző intézményvezető gyakorlatilag semmilyen átadás-átvételre nem kerített sort, amiről akkor Kovács Levente jegyzőkönyvet is készített, és elküldte a képzési centrumnak. Vizsgálat tárgyát képezi az iskola vizsgáztatási gyakorlata is, de ezek – az informátor szerint – megfelelően szervezve, magas szinten folytak. Mindent precízen adminisztráltak. Ám a képzési centrumtól nem volt jelen senki, így nem is rendelkezhetnek megfelelő ismeretekkel.

A tanműhelyben szerelt tanári autók

A tanműhelyben megszerelt tanári, hallgatói autókról annyi derült ki, hogy ez valóban bevett gyakorlat, de már Kovács Levente érkezése előtt is így volt. A szakoktatók szerint egyszerűen egy lehetőség a tanulók gyakorlati ismereteinek fejlesztésére, ha minél több autótípussal találkozhatnak élesben, de a tanárok, oktatók – alkalmanként egy-egy tanuló – autóit mindig megfelelően adminisztrálva, külön engedéllyel, a tanmenetnek megfelelően szerelték és vizsgálták, anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Ha alkatrészre volt szükség, azt a jármű tulajdonosa saját maga vette meg.

Sok tanár felmond, ha menesztik az igazgatót

A fentebb már idézett tanár szerint a „feljelentgetések” attól a néhány kollégától eredhetnek, akik az említett szavazáson a 4 százalékos kisebbséget alkották, és akik inkább az előző intézményvezetőt támogatták. „A képzési centrum vizsgálata éppen a vizsgaidőszakban zajlott. Délután háromig vizsgáztattunk, aztán gyűjtögettük össze a dokumentumokat, amiket tíz éves hatállyal visszamenően kértek be tőlünk. Volt, hogy éjjel kettőig fénymásoltuk őket, hogy másnap reggel rendelkezésre álljanak” – mondta a Népszavának nyilatkozó tanár, aki szerint a 70 tagú tanári karból sokan azt fontolgatják, hogy felmondanak, ha Kovács Leventét leváltják. Úgy tudni, Kovács a szakképzést felügyelő Palkovics László innovációs miniszternek is levelet írt az ügyben, segítséget kérve. A Népszava Kovács Leventét is kereste, de az igazgató azt mondta, nem nyilatkozhat.

(Forrás: Népszava)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük