Így hívta Kosztolányi Dezső a sakkjátékot, minden politikai felhang nélkül, nem a Monarchiára utalva, hanem egyszerűen a fa és elefántcsont bábok színére gondolt. És hát igen – most valakinek végre sikerült szépen ábrázolnia is ezt a furcsa, de nagyon logikus világot, igaz, fekete-fehérben, de roppant plasztikusan.
[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]
Pár napja nyilvánosságra hozták a 2018-as londoni sakkvilágbajnokság logóját. Az új emblémát a sakk-vb rendezői szerint közel egy éven keresztül fejlesztették művészek és dizájnerek segítségével. Ez a kép társul majd a 2018-as tornához, és ez a kép lesz majd látható a posztereken, bögréken, a médiában – írták.

A torna logóját a Shuka Design készítette. A képen két ember van, az egyik férfi, a másik talán nő, de lehet, hogy fordítva, és bizalmas közelségben – sakkoznak. Wolfram von Eschenbach jut az ember eszébe, a legendás német lovagköltő, akinek kissé hányatott volt az élete, hol hóban vacogta át a telet, hol meg mesterdalnoknak kiáltották ki – szegény Wolfram az élet legkellemesebb élményének azt tartotta, ha kedvesével télvíz idején fűtött szobában sakkozhat, és a keze ügyében van a kupa bor meg a libasült.
[mnky_ads id=”80″]
Logikus játék, és nagyon emberi. Hogy hogy találták ki? Állítólag egyszer Asóka királyt meglátogatta egy nagyon szegény brahmin, és ha valaki Indiában szegény, akkor azt nehéz szavakkal leírni. Asóka megkérdezte, mi járatban, mit hoz, mit visz? A brahmin azt mondta, hogy egy játékot hozott, és csak egy kis búzát vinne. A játék tetszett a királynak – no, mennyi búzát adjon érte? Hát, csak pár szemet… az első mezőre tegyünk egyet, a másodikra kettőt, a harmadikra négyet és így tovább, kettő hatványai szerint. Asóka kisebb matematikus volt, mint a szegény brahmin, elrendelte, hogy adják ki a jutalmat.

Az emberiség fennállása óta máig nem termelt annyi búzát, amennyi járt volna a brahminnak, akit ebből az alkalomból a király inkább kinevezett udvari asztrológusnak, minthogy szégyenben maradjon. Hát ebben a kis történetben is benne van, mint cseppben a tenger, a sakkjáték.

Számítás és stratégia, érzelem és értelem, indulat és hideg fej… de főleg: játék.

Két okos ember játéka.

Szép ez az embléma, kifejező…

Szele Tamás

Sport Mindig
[mnky_ads id=”3811″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét